Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Евродепутат М. Неделчева: Нека не забравяме, че река Йордан е силен духовен символ
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:55 / 10.09.2010Коментари (0)70
©
Като един от съавторите на въпроса към Европейската комисия за ситуацията на река Йордан, евродепутатът от Групата на ЕНП(ГЕРБ) Мария Неделчева се изказа по сюжета за положението на реката и в частност по долното й течение по време на разискванията в пленарна зала. Във встъплението на речта си Неделчева заяви, че Европейският съюз е отговорен партньор и в рамките на своята външна политика носи споделена отговорност за случващото се в света.

Българският евродепутат акцентира и на това, че като донор във финансирането на проекти за развитие в Близкия изток, както и активен участник в близкоизточния мирен процес, Европейският съюз и в частност Европейският  парламент трябва да определят своята стратегия и възможен принос за възстановяването на река Йордан така, че тя да запази своето значение като източник на живот за региона.

Мария Неделчева припомни, че само преди месеци от неправителствената организация "Приятели на Земята в Близкия Изток" предупредиха, че река Йордан може да пресъхне до 1 година, ако страните от региона не предприемат действия. Тя допълни още, че спадът на нивото на река Йордан влачи след себе си и последици за цялостния  климат и пейзаж в региона и според експерти заплашва и Мъртво море.

"Ситуацията с река Йордан е и реална заплаха за осигуряване на прехраната на населението от региона, където напояването е затруднено - например в Йордания 75 % от територията е пустиня и процентът на обработваемата земя е само 3,32%", отчете в цифри Мария Неделчева.  Ето защо "освен чисто прагматичния поглед към тези проблеми, нека не забравяме, че река Йордан е силен духовен символ", допълни тя.

В заключителната фаза на изказването си Неделчева наблегна и на основната черта на ЕС, която според нея е баланса между ценностите и прагматизма. За запазването на този баланс тя призова колегите си с думите: "Да продължим да бъдем отговорни политици и чрез грижа за река Йордан още веднъж да покажем нашия уникален европейски подход".

 

 

 






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Бюджет 2025
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: