Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Евродепутат Мария Неделчева представи позицията си за Конго
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 19:41 / 07.12.2010Коментари (0)188
©
Положението в Конго беше обсъдено на 20-та сесия на Съвместната парламентарна асамблея АКТБ-ЕС и  дебата в пленарна зала с Министъра на развитието и Министъра на комуникациите и медиите в Демократична република Конго, българският евродепутат от Групата на ЕНП/ГЕРБ Мария Неделчева представи своята позиция по темата.

"Демократична република Конго има още дълъг път пред себе си по пътя към демокрацията. Много важно е добре да се познават спецификите на страната и различните фактори, които влияят на нейното развитие. Само така, извървеният път и този, който остава, за да гарантира спазването на правата на човека, могат да бъдат обективно преценени", заяви българският евродепутат.

На 1 декември Мария Неделчева председателства кръгла маса, посветена на човешките права в ДР Конго с участието на Министъра на правосъдието. Българският евродепутат представи на управителните органи основните изводи от нея и наблегна на водещия, който трябва да се вземе предвид - Демократична република Конго излиза от един разрушителен конфликт, който засегна директно повече от 10 милиона жители на страната. От една военна държава, ДР Конго извършва своя преход към установяването на правовата държава.

"За една страна в преход е трудно да направи чудеса от днес за утре. Естествено, има нужда от политическа воля, за да може реформите да бъдат успешни, но има нужда и от време, за да може новите институции да  заработят, законите не само да бъдат приети, но и приложени, и администрацията да бъде достатъчно добре обучена, за да стане ефикасна", заяви М. Неделчева

Тя привлече вниманието на участниците във форума и към друг централен момент от проведената кръгла маса: "За да може да се постигне напредък в сферата на правата на човека е важно да се води жестока битка с ненаказуемостта. Констатираме, че правосъдието в ДР Конго страда от някои недостатъци, които впрочем не са валидни само за него". М.Неделчева припомни на органите на Конго и изказването на Министъра на правосъдието и човешките права, който наблегна на нуждата от установяване на сътрудничество в сферата на правосъдието между ДР Конго и  ЕС.

Българският евродепутат представи гласно въпросите, които си задават европейските партньори, като например защо да се създават механизми за подкрепа на Армията(EUSEC) и на Полицията(EUPOL), а се оставя настрана правосъдието? Тук Неделчева недвусмислено заяви, че в една правова държава те трябва да вървят в едно цяло. Точно в този контекст постави въпроса дали подобен механизъм среща подкрепата на правителството, наясно ли са Сенатът и Народното събрание и мислено ли е за начина, по който да бъде приложен на регионално ниво и в отношенията с ЕС?

Изказването на г-жа Неделчева бе посрещнато с позитивизъм от страна на министрите и тя успя да получи повече информация за предстоящите реформи и предложения в областта на правосъдието.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Бюджет 2025
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: