Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Евродепутатите подкрепят жените да заемат ръководни постове
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:10 / 08.07.2011Коментари (0)160
©
Докладът на гръцкия евродепутат от ЕНП Роди Краца-Цагаропулу "Жените и ръководствата на предприятията", насочен към увеличаване на достъпа на жените до ръководни постове, бе приет с голямо мнозинство на пленарната сесия на ЕП в Страсбург.

Българският евродепутат Мария Неделчева, член на Комисията по правата на жените и равенство на половете, гласува в подкрепа на документа и в обяснението на вота си подчертава актуалността на засегнатите в него въпроси, заслужаващи да бъдат сериозно взети предвид от политиците. "Става дума да се преборим с несправедливото несъответствие, което продължава да съществува между квалификациите на жените и младите момичета и броят на заетите от тях отговорни постове", посочва евродепутатът.

В тази връзка М.Неделчева подкрепя предложението на Европейската комисия да представи законодателно предложение през 2012 г., ако до тогава големите предприятия и държавите-членки не са предприели нищо за справяне с това явление. "Налагането на квота от 30% жени в  ръководните органи на предприятията до 2015 г. и 40% до 2020 г. би представлявало значителен стимул в тази насока", убедена е г-жа Неделчева.

Темата за по-пълноценното използване на таланта на жените в управлението е сред централните в работата на българския евродепутат. През февруари т.г., М.Неделчева и еврокомисарят по правосъдието и човешките права и зам.-председател на ЕК Вивиан Рединг излязоха със съвместно становище, в което заявиха нуждата на Европа от повече жени в управлението на бизнеса.

Фактите показват, че едва 10%   от членовете на управителните съвети в Европейския съюз и само 3% от изпълнителните директори са жени.
Делът на жените в ръководствата на компаниите се е увеличавал с половин процентен пункт годишно през последните седем години. Ако това темпо се запази, ще са необходими още 50 години за постигане на баланс между половете в управлението на бизнеса.

Ето защо М.Неделчева и В.Рединг предупредиха, че вече е непозволено пренебрегването на таланта на половината от населението и призоваха бизнес лидерите да решат дали сами да демонтират «стъкления таван», или ще бъде счупен пред очите им.

 

 

 






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Реформи в БДЖ
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: