Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Евродепутатът Мария Неделчева беше на публично изслушване
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 14:55 / 02.06.2010Коментари (0)131
©
Събитието беше организирано от Европейската народна партия и се проведе в Комитета на регионите в Брюксел.  Стратегията не предполага създаването на отделен финансов механизъм към момента, но тя консолидира наличните ресурси в действащите финансови механизми и така дава възможност за повишаване активността при прилагането им с оглед на постигането на целите й, подчерта в своето изказване българският евродепутат.

"Основното послание е - фондовете са тук!", обърна се към аудиторията Мария Неделчева. Това, което ни липсва обаче, са проекти, които да бъдат финансирани, допълни тя и с тази констатация се съгласиха всичките й колеги. Когато говорим за финансиране, нямаме предвид само средствата от европейските фондове, но финансиране на национално, регионално и местно равнище, финансиране от финансови институции и дори частни инвестиции. Но трябва да говорим не само за финанси, а и за потребност от координиране на политиките, подчерта по-нататък в своето изказване Неделчева.

Според нея трябва да бъде намерен подход за свързване на приоритетите на Дунавската стратегия с оперативните програми, да се установят връзки с партньори от региони от други държави членки.  С оглед на Дунавската стратегия и на ЕС 2020 може би трябва да се преосмислят структурите на съществуващите оперативни програми, предложи българският евродепутат и идеята й беше подкрепена от присъстващите.

Един от нашите приоритети, каза Неделчева, е да се използват по най-разумен начин договорените за политиката за кохезия средства за програмния период 2007 - 2013 година. Въздействието на Дунавската стратегия би било по-значително, ако парите се използват за междурегионални проекти, а не за несъгласувани ad hoc проекти. Сътрудничеството на макро-равнище може да реши много местни проблеми и смятам, че това ще доведе и до по-ефективна координация, подчерта българският евродепутат.

Мария Неделчева обърна внимание и на залозите и предизвикателствата, на които Дунавската стратегия трябва да даде отговор. Тя съответства на нуждите на региона, каза в заключение  г-жа Неделчева. Свързана е с взаимно зависими проблематики и осъществяването на сътрудничество между всички партньори е от съществено значение за успешното й осъществяване. Призовавам всички да работим заедно и да  направим като партньори това, което не сме успели да направим поотделно, завърши българският евродепутат, при което беше бурно аплодирана от залата.

Събитието бе с участие на много високо ниво с представители на държави - членки на ЕС  от Дунавския регион - министри, учени, работодатели, кметове, както и директорът в ГД "Регионална политика" в ЕК Хосе Палма Андрес.

Един от участниците бе и министърът по федералните и европейски въпроси на Държавата Бавария г-жа Емилия Мюлер. В своето изказване тя подчерта значението на Дунав като един от факторите, които могат да допринесат за подобряване на връзките между Източна и Западна Европа. Г-жа Мюлер очерта икономическите, транспортните, културните, енергийните и екологичните измерения на сътрудничеството и приносът, който това подобрено в рамките на Дунавската стратегия сътрудничество би могло да има за страните от региона.

Г-н Белин Моллов, съветник на министъра на регионалното развитие, представи българските приоритети и перспективи по Дунавската стратегия и значението, което тя има за България.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Рокади в ДПС
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Международен технически панаир 2024
50-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: