Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Евродепутатът от Пиринско Мария Неделчева призова Европейския омбудсман
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:21 / 06.05.2010Коментари (0)171
©
Това стана на заседанието на Комисията по петиции, на което Европейският омбудсман Никифорос Диамандурос представи своя годишен доклад за дейността си през 2009 година. Мария Неделчева от ЕНП, която е избрана за докладчик по тази тема, го поздрави за доклада и за работата,  извършена през изминалата година.

„Приветствам засилената съвместна работа, която се осъществява между Европейския омбудсман и Комисията по петиции в Европейския парламент. Това е начинът, чрез който гражданите са в пряк контакт с европейските институции и могат да изразят своите искания за по-ефикасна европейска администрация", обърна се към колегите си по време на заседанието Мария Неделчева.

Никифорос Диамандурос обяви, че през 2009 година са регистрирани 3098 жалби (в сравнение с 3406 през 2008 година) и са предприети 339 проверки (в сравнение с 296 през 2008 година). В почти 80% от разгледаните случаи омбудсманът е успял да помогне на жалбоподателя, чрез образуване на проверка, прехвърляне на случая към компетентен орган или предоставяне на съвет към кого да се обърне.

От своя страна, Мария Неделчева отбеляза, че позицията на Европейския омбудсман става още по-отговорна с приемането на Лисабонския договор. Хартата на основните права на Европейския съюз има вече същата юридическа сила, като тази на Договорите, и едновременно представлява ново предизвикателство за защита интересите и правата на европейските граждани.

Никифорос Диамандурос и Мария Неделчева се съгласиха, че трябва да се продължи работата върху прозрачността в ЕС, навременното извършване на плащанията и достъпа до документи в рамките на процедури за установяване на нарушения.

Европейският омбудсман обеща да следи за изпълняването на добра администрация в рамките на гражданската инициатива и спечели одобрението на докладчика на ЕНП, тъй като Мария Неделчева отдава специално значение на този въпрос-от българските евродепутати тя работи най-активно по него и нееднократно е заявявала, че гражданите не трябва да бъдат възпрепятствани от административни формалности в желанието им да изразят своя глас.

Още веднъж, Мария Неделчева поздрави Европейския омбудсман за дейността му и за направения прогрес, подчертавайки допълнителната легитимност от неговото преизбиране. Тя го увери в своята подкрепа и тази на Комисията по петиции, като го призова да продължи усилията в укрепването на диалога и тясното сътрудничество с гражданите и с другите европейски институции. „Само по този начин, ръка за ръка, може да се постигне добра администрация, която да служи интересите на европейския гражданин", подчерта българският евродепутат.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Български тенис
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: