Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Георги Джилянов: В Израел изнесохме няколко концерта и се сблъскахме с войната очи в очи
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:24 / 01.09.2023Коментари (0)254
©
Израел е една уникална страна, която съвместява историята и съвременността по един много своеобразен и интересен начин. Това каза в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“ Георги Джилянов – драматург, композитор и оперен бас.

"В Израел миналото и настоящето се срещат в буквалния смисъл на думата, там историята е на всяка крачка – примерът е Йерусалим и неговата атмосфера, умело съчетала история и съвремие: Йерусалим – градът, който Израел обявява за своя столица, с всички важни обществени сгради, както и Старият град на Йерусалим и най-голямата християнска светиня Божи гроб,“ сподели Георги Джилянов.

"Бяхме на турне с хорова капела "Светослав Обретенов“ и в Израел изнесохме няколко концерта. Там се сблъскахме с войната очи в очи – нещо, което в момента е доста актуално. И макар и отдалеч, макар и за кратко видях какво означава война. В близост до нас по време на нощен концерт се случи престрелка, отделно присъствахме и на няколко взрива – взривиха няколко коли на шосето. По този повод съм изумен от най-различни русофили и войнолюбци, които подкрепят войната в Украйна – нещо, което засега за нас е нещо почти имагинерно, нещо далечно, непознато, но сблъсъкът с това явление е ужасен във всяко едно отношение. Но не усетих никакво притеснение у хората там. Войната присъстваше дори там, където нямаше индиректни военни действия, дори и на плажа в курортното селище "Бат Ям“. Това са военните ми впечатления от Израел,“ разказа своите спомени Георги Джилянов.  

"От друга страна съзиданието в Израел е толкова голямо, че пред очите ни дюни, част от, пустинята се превърна в градина с цветя и дървета. – продължи още Георги Джилянов: "Това нещо не съм го виждала никъде, не съм чувал да се случва никъде. Но това съзидание и скоростта му мен много ме впечатли, тъй като Бат Ям само допреди 100 години е било обикновено ливанско селище – в момента е голям курорт с много фестивали и атракции.“

Едно от най-силните си емоционалните преживявания сподели оперният бас Георги Джилянов: "По време на наш концерт в Тел Авив в залата присъстваха над 1000 души, всички до един български евреи и техните семейства. Когато запяхме класически български хорови произведения, така се разнесе плач, просто цялата зала стенеше. И в момента настръхвам като си спомням какво преживяхме, защото като виждаш 1000 души срещу теб да плачат, много трудно се пее. А след това такива френетични аплаузи, викове – тези хора бяха зажаднели за това изкуство, с което са израснали. И много от тях казваха: "Ние сме българи“, евреи от български произход, те продължаваха да се наричат българи.“






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Природни стихии
Първият учебен ден
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: