Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Гърция поиска помощ заради пожарите
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 20:30 / 26.08.2011Коментари (0)171
©
Гърция обяви извънредно положение днес близо до североизточната граница с Турция и поиска помощ от Европейския съюз в борбата с горските пожари, които остават извън контрол за трети пореден ден, съобщи ДПА.

Пожарът в североизточната област Еврос наложи евакуацията на две села и разруши десетки хиляди хектара гори, но няма данни за пострадали, съобщиха официални представители. Четири самолета за борба с пожарите се очаква да пристигнат по-късно днес. Силните ветрове разпалват огньовете и допълнително затрудняват операциите по потушаването им.

"Ситуацията бързо се превръща в голяма катастрофа", заяви кметът на Александруполис Евангелос Ламакис.

Огънят започна в сряда, като бързо се разпространи към близките села Мелия и Кила, чиито жители бяха евакуирани. Осем пожара бушуват в момента на територията на Гърция,  от границата с Турция до покрайнините на Атина, съобщават гръцките медии. Пожари горят на о-в Закинтос, на полуостров Пелопонес, край град Янина и в района на Амфилохия. Извънредно положение е обявено и в района на Месолонги, западно от Атина.

Горски масиви и храсти изпепелява избухналият пожар по склоновете на планината Парнет край Атина. В района на огъня духат силни ветрове и гасенето на пожара е затруднено. Пламъците са стигнали до населени райони в близост до гръцката столица. Овладян е частично пожарът в района на Ано Глифада край Атина, за който властите имат подозрения за умишлен палеж.      

Гърция е задействала европейския механизъм за гражданска защита и е поискала помощ от редица европейски страни. Испания и Франция откликнаха, като предложиха по два самолета, а Португалия и Италия също се очаква да окажат помощ. Гръцките власти призоваха за съдействие, след като през  последните 24 часа на територията на страната избухнаха около 90 пожара.

Горските пожари през лятото са често срещано явление в Гърция. Голям брой пожари преди четири години изпепелиха 100 000 хектара гори и отнеха живота на 76 души. Тази година щетите от пожарите са относително малки, макар че тази седмица в борбата с огнената стихия загина началникът на противопожарната служба на селище на п-в Пелопонес.      

Източник: btv






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
България в еврозоната
Бюджет 2024
Зима 2023/2024 г.
Купа на България сезон 2024/2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: