Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Гърция пред народен бунт! Готви се за Армагедон!
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:02 / 01.05.2010Коментари (0)171
Масови протести се очаква да залеят днес Гърция заради поредното затягане на коланите, което готви социалистическото правителство, за да намали бюджетния дефицит с 24 млрд. евро.

Това условие са поставили Еврозоната и Международният валутен фонд пред Атина, за да отпуснат животоспасяващия за гръцката икономика пакет от 120 млрд. евро помощи за следващите 3 години. Част от новите мерки предвиждат: замразяване на заплатите в държавния и частния сектор за същия период от време; увеличаване на средната възраст за пенсиониране от 53 на 67 г. второ за годината увеличение на ДДС с 2-3 на сто (първото бе на 15 март, когато стандартната ставка скочи от 19% на 21%, ставката за хляба и други стоки от първа необходимост стана 10% от 9%, а за книгите и вестниците се увеличи с половин процент до 5 на сто);

Орязване на всички бонуси за държавните служители (включително тези за идване на работа навреме и за работа с компютър); затваряне на над 800 държавни предприятия.

Освен това, според либералния в. "Етнос", премиерът Георгиос Папандреу планира да намали с 1/3 броя на депутатите - от 300 на 200, пак с цел икономия на средства.

"Страшният съд иде! Условията за помощта, са невероятно тежки - ще ни изпият кръвта за 3 години", коментира консервативният в. "Елефтерос типос".

На днешния Ден на труда синдикатите организират три протеста в Атина под лозунга "Кризата да я платят тези, които имат". А на 5 май отново ще има национална стачка. "Искаме и ние да помогнем за излизане от кризата, но правителството продължава да удря само трудещите се", заяви пред Ройтерс синдикалният лидер Илиас Илиопулос. Той припомни, че кабинетът на Папандреу вече четвърти път ще затяга коланите на гърците, след като миналия октомври дойде на власт с обещания да помага на бедните и да облага с данъци богатите.

"Мерките са крайно необходими за оцеляването на страната ни, за бъдещето ни, за да се изправим на крака", оправда се Папандреу. А източник от Еврокомисията обяви пред АФП, че още в неделя, на среща на финансовите министри от Еврозоната, вече 6-месечната сага с помощта за Гърция ще приключи. Това може да значи само, че Папандреу вече е приел условията, посочи АФП. Гърция търси спешно поне 8,5 млрд. евро, за да финансира пакет от държавни облигации, чийто падеж е на 19 май.

Междувременно вчера агенция "Муудис" понижи кредитния рейтинг на 9 гръцки банки, сред които Националната банка, "Евробанк ергасиас", "Алфа банк" и "Пиреос".

Защо да спасяваме грък милиардер, питат се немците

Защо да спасяваме грък милиардер, питат се немците, след като стана ясно, че Берлин ще даде на първо време на Атина 8,4 млрд. евро, за 3 г. сумата може да стане 30 млрд.

"Той е много богат и скоро ще прибере много германски пари", негодува в. "Билд". Става въпрос за най-богатия грък Спирос Лацис (63), чието състояние според "Форбс" се изчислява на 4 млрд. евро. Неговата империя "EFP Group" спасява Гърция, като купува през 1998 г. закъсала банка, а в замяна правителството го прави съдружник в "Хеленик петролиум". След приемането на еврото изкупува държавен дълг за 12 млрд. евро, но по-късно прибира огромни лихви.

"Сега немските данъкоплатци имат грижата да не се накърни богатството му. От идната седмица ще му пълнят джобовете", коментира ядно "Билд".

Очаква се идния петък Бундестагът да приеме закон, с който ФРГ ще гарантира 8,4 млрд. евро кредит за Гърция. Същия ден той ще бъде внесен в Бундесрата, където са представени 16-те федерални провинции. Но 5 от тях, управлявани от социалдемократи, плашат с бойкот, ако като гаранти не бъдат привлечени и банките, отпускали кредити на Гърция и трупали печалби от лихви.

Още по темата

Източник: в. "Труд"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Екоактивисти и протести
Масови протести срещу цените на горивата
Лято 2024
Пожари 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: