Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Изравняват директните плащания за старите и новите страни-членки
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:21 / 16.01.2010Коментари (0)110
©
Директните плащания за старите и новите страни-членки ще бъдат изравнени. Това стана ясно от отговорите на кандидат-комисаря Дачиан Чолош на въпросите, зададени му от евродепутата Мария Неделчева.

Историческият подход, използван в селскостопанската реформа от 2003-та година за определяне нивата на директно подпомагане губи своята надеждност. Този извод се налага от отговора на кандидата за комисар по земеделие и развитие на селските райони Дачиан Чолош на въпроса какво ще направи за премахване на разликата във финансирането между стари и нови държави-членки. С това питане българския евродепутат от ЕНП(ГЕРБ) Мария Неделчева засегна най-болезнения въпрос за новоприетите страни-членки, които получават в пъти по-малко директни плащания от старите.

Добрата новина е, че Дачиан Чолош даде ясна заявка за изравняване на нивата  и за по-справедливо разпределение за финансиране на развитието на селските райони. Очаквано, Мария Неделчева попита г-н Чолош какво е мнението му по въпроса за частично или пълно запазване на плащания, обвързани с производството за чувствителни земеделски продукти, какъвто продукт е тютюна, и как приема искането на някои държави-членки(вкл.България) за запазване до 2013-та година на помощта за тютюнопроизводството.

И тук, на езика на дипломацията, Дачиан Чолош даде ясен знак, че ще подкрепи системите за национални плащания, които могат да бъдат използвани, а това отговаря напълно на желанието на българската държава, за което се бори Мария Неделчева. Тя коментира, че няма как да се възстановят директните плащания, защото сме загубили всякакъв шанс, но това, което искаме е да ни бъде позволено до 2013-та година да прилагаме схемата за национални доплащания, която да запази нивата на субсидиране от преди 2010-та година.

Чолош даде гаранция, че през тази година ще организира всеобща обществена консултация с държавите-членки и ЕП и ще направи всичко възможно преди края на годината да има становище на комисията по земеделие по аспектите на Общата селскостопанска политика за следващия период 2013-2020, а през 2011 да се предложат законодателните текстове.

Впечатлен от изчерпателните и изключително компетентни въпроси на българския евродепутат Мария Неделчева, бъдещия комисар по земеделие и развитие на селските райони веднага след изслушването се срещна с нея и така всъщност демонстрира професионална заинтересованост и желание за съвместна работа. Те имат и друг повод за по-близки и сърдечни контакти-и двамата са франкофони, което неоспоримо ще е от полза за общата им дейност.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
Пет трупа открити в Нови Искър
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: