Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Камериерка доведе до хаос Европа и Америка
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 00:30 / 17.05.2011Коментари (0)258
©
Потвърждение на теорията за хаоса или международен финансово-политически заговор?

Сигурното е, че пиперливото приключение на 62-годишния директор на Международния валутен фонд Доминик Строс Кан разбуни световната икономика и за една нощ пренареди фигурите на шахматната дъска във Франция.

Дори и Строс-Кан да не бъде осъден на 20 години затвор за опит за изнасилване и на още 3 за престъпно задържане, както предвижда американското правосъдие по отправените обвинения, кариерата му във фонда бе преустановена рязко и президентските му амбиции се изпариха за една нощ. И то въпреки изключителната подкрепа на съпругата му Ани Синклер и изявленията на верните му сътрудници, че е станал жертва на международна конспирация.

Какво се случва?

МВФ и американското правителство пристъпиха към нов опит да убедят канцлера на Германия Ангела Меркел да даде съгласието си за окончателното уреждане на проблема на Гърция, като се вярва, че това ще доведе до спокойствието в еврозоната и ще ограничи световната криза. В този смисъл директорът на МВФ Строс-Кан трябваше извънредно да посети Берлин в неделя, за да се срещне с Меркел. Срещата бе отменена след предявяването на обвинения срещу Строс Кан. Печатът съобщи, че на Меркел се обадил американският вицепрезидент Джо Байдън и й препоръчал да се справи с кризата в координация не само с европейските си партньори, но и с американското правителство. Разговорът, все още непотвърден официално от Белия дом, е воден в услуга на Гърция, заявил осведомен източник пред гръцките медии.

Строс-Кан и сътрудниците му е трябвало да отправят предложение до Меркел как да се справят с проблема с гръцкия дълг.

Освен това директорът на фонда е трябвало да поиска от Меркел да сътрудничи на фонда и на Евросъюза, за да се справят със заплахите срещу страните от еврозоната и изобщо срещу световната икономика. Конкретно предложението е визирало помощта за Гърция през 2012 и 2013 г.

Следващите часове са критични за гръцката икономика.

Увеличават се страховете, че няма да се постигне споразумение между правителството на Гърция и Тройката (Европейската комисия, МВФ и Европейската централна банка). Атина със свито сърце очаква заседанието на Eurogroup, в което министри на финансите от еврозоната ще разтворят книжата със своите намерения спрямо Гърция.

Към всички тези тревоги се добави и розовата историйка със Строс-Кан и сега вече никой не може да каже какво ще стане на преговорите.

Единственото сигурно е, че ще има закъснение, нещо, за което всички са съгласни. Петият транш и продължаването на субсидирането на Гърция от МВФ вече е на масата на преговорите и нищо не трябва да се смята за даденост.

Кредиторите непрекъснато поставят нови условия пред Гърция, която да изготви средносрочна програма за излизане на страната от кризата с дълга.

Дори партньорите на Гърция в еврозоната да има намерение да решат проблема й, спасяването на страната няма да е по силите само на една партия. Както Брюксел, така и Берлин и Париж са съвсем наясно с това. Ето защо те искат да има пълен консенсус поне на двете големи гръцки партии за конкретната програма, която мнозина наричат програма 2.

Показателна е и позицията на финландския комисар Оли Рен. Изискването му за двупартийния консенсус изглежда като предпоставка за постигане на споразумение.

Министърът на финансите Георгиос Папаконстантину ще се опита да осигури едно принципно "да" в полза на Гърция от колегите си в Еврогрупата. А в същото време Атина е в политическа треска, тъй като президентът Каролос Папуляс се опитва да посредничи между лидерите на двете партии Георгиос Папандреу и Андонис Самарас.

Намерението нап резидента е да убеди ПАСОК и "Нова демокрация" да седнат на една маса и да договорят обща рамка за излизане на страната от кризата. В Атина Тройката прекара целия уикенд в дълги съвещания с Папаконстантину и с членове на екипа му, без обаче да изаботи окончателния вариант за средносрочната програма.

Тройката констатира сериозни неуспехи, както и закъснения в изпълнение на досегашните ангажименти и изисква драстични мерки при евентуалните отклонения от програмата. Именно затова Доминик Строс-Кан е планирал намеса по въпроса с Гърция. Какво ще стане с нея след ареста му ще се разбере в следващите часове.

Източник: в. "24 часа"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Реформи в БДЖ
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: