Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Китай изстреля безпилотен космически кораб
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:50 / 01.11.2011Коментари (0)104
Китайският безпилотен космически кораб Шънчжоу 8 беше изстрелян в 5:58 ч. местно време от космодрума на китайския космически център Цзюцюан близо до пустинята Гоби в северозападната част на страната. Апаратът полетя към космоса с ракетата-носител Чанчжен 2Ф. Безпилотният космически кораб ще се скачи с безпилотния космически модул Тянгун 1, който беше успешно изведен в орбита на 28 септември тази година.

Корабът и модулът ще останат скачени около 12 дни. После ще има разкачване и Шънчжоу 8 ще "изрепетира" отново скачването с модула, преди да се разкачи окончателно от него. След това капсулата му за завръщане на земята ще навлезе в земната атмосфера и ще се приземи на 17 ноември, обявиха от китайското Управление за пилотирани космически полети.

От своя страна мисията на модула Тянгун 1 ще продължи две години. По план китайски астронавти ще го посетят два пъти следващата година. Те ще пътуват до там с корабите Шънчжоу 9 и 10. Те са проектирани така, че да оформят малка космическа станция, когато се качат с модула Тянгун 1.

През 2003 г. Китай стана третата страна в света, която прати астронавти в космоса след Русия и САЩ и оттогава амбициите на Пекин за космически подвизи стават все по-големи. Догодина Китай има намерение да изпрати първата си жена астронавт в космоса.

Пекин има намерение да построи своя собствена космическа станция, която да излети и заработи през 2020 г. На борда на Шънчжоу 8 има чип, с текстови и видео желания на деца и младежи от цял Китай, предаде ДПА. Общо желания са 42 891 и са всичките позитивни и пламенни. Те са били подбрани измежду 12 млн. "кандидатури", подадени в контролирани от държавата интернет сайтове, в университетите и сиропиталищата.

Някои от мечтите касаят космоса, а други са по-обикновени, като например всяко китайче да може да посещава училище, да не е обект на тормоз и подигравки или да живее живота си достойно. "Надявам се, че всички космически кораби ще имат нова функция да събират боклуците в космоса и да ги рециклират или унищожават", се казва в едно от посланията-мечти, което се намира сега на борда на Шънчжоу 8.

"Нека да използваме Луната, за да осветяваме нашите улични лампи", гласи друго послание-мечта, визиращо най-вероятно възможността на Луната да се добива изотопа хелий 3, който може да се използва за ядрен синтез на нашата планета и за източник на енергия. След като капсулата за завръщане на Шънчжоу 8 се приземи на 17 ноември, авторите на всички послания-мечти пътували на борда й, ще получат специален сертификат от китайската космическа агенция.

Поетично, изстрелването на кораба Шънчжоу 8 към безпилотния космически модул Тянгун 1 може да се нарече пътуване на Вълшебния кораб до Райския дворец, отбелязва ДПА. Така се превеждат от китайски думите "шънчжоу" и "тянгун". Вълшебният кораб ще се скачи с Райския дворец след два дни, очакват китайските космически експерти.

Вълшебният кораб тежи 8 тона и има 3 модула - модул за завръщане на земята, орбитален модул и захранващ модул. Райският дворец има 2 модула. Захранващият модул контролира космическия му полет. Работният модул съдържа оборудване за експерименти в космоса и има 15 куб. м пространство за подслоняване на най-много трима астронавти.

Успехът на мисиите на Вълшебните кораби до Райския дворец в бъдеще ще зависят от ракетата-носител Чанчжен 5, чието име в превод означава Дълъг поход. Тя е в процес на разработване и ще може да транспортира до 25 тона товар, необходим за изграждане на 60-тонна космическа станция, която ще има 18-метрова главна капсула, свързана с два 14-метрови работни модула.

Елементите за китайската космическа станция ще бъдат изстреляни в космоса от нов космодрум, който е в процес на строеж на южния китайски остров Хайнан. Амбициите на Китай не са само за пътуване в космоса и разполагане на космическа станция там. Китай иска да стъпи и на Луната. Пекин вече прати в космоса 2 сонди за изследване на земния спътник. Те бяха изстреляни по програмата Чанъ, кръстена на китайска Богиня на луната.

Чанъ 2 полетя в космоса през октомври 2010 г., за да подготви почвата за първия безпилотен полет до Луната, включващ кацане на лунната повърхност и планиран за 2013 г. Това ще е полетът на Чанъ 3, на борда на който ще пътува първият китайски ровър. Ако всичко е успешно, през 2017 г. ще излети Чанъ 4 с друг ровър, който ще може да се върне на земята с минерални проби от Луната.

Миналата година учени казаха, че една от целите на китайското изследване на лунната почва е установяването на нивата на изотопа хелий 3, който би могъл да се използва в бъдеще в ядрен синтез. Учени от целия свят от 50-те години на 20 век досега проучват потенциала на този изотоп да се използва в ядрен синтез. Но нашата планета притежава само 15 тона от хелий 3, което превръща минерала в Свещения граал на лунните изследвания. Китайската космическа програма се държи под око от китайската Комунистическа партия и от китайската Народна армия, оглавявани и двете от президента Ху Цзинтао.

Източник: btv






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Парламентарни избори октомври 2024 г.
50-ото Народно събрание
Втора лига сезон 2024/25
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: