Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
М. Неделчева: Борбата срещу неравенството между половете започва с образованието
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:54 / 21.04.2012Коментари (0)145
Време е за ЕС и държавите-членки да предприемат всички необходими мерки за борба с неравенството и половите стереотипи.

В четвъртък, по време на редовната пленарна сесия на ЕП в Страсбург, бе представен докладът за модернизиране на системите за висше образование в Европа, по който докладчик е László Tőkés.

Българският евродепутат Мария Неделчева участва в разискването на документа и отбеляза, че борбата срещу неравенството между половете започва с образованието. "Искрено вярвам, че ако искаме да премахнем стереотипите, ще бъдем в състояние да го направим единствено чрез образование и информация".

Според нея докладът доказва, че в днешно време все още много млади жени не са равни на своите колеги мъже - само 30,15% от студентите от специалности, свързани с математика, наука и технологии са жени. "Въпреки че 60% от завършилите висше образование са жени, те представляват само 30% от изследователите и те са лицата, отговорни за вземането на решения само в 13% от институтите за по-висше образование и 9% от университетите", посочи г-жа Неделчева.

Тя подчерта, че дори и жените да са по-подготвени, отколкото мъжете, когато достигнат до пазара на труда, тяхното ниво на представителство намалява с нивото на отговорност. "Време е за ЕС и държавите-членки да предприемат всички необходими мерки за борба с неравенството и половите стереотипи", заяви в заключение българският евродепутат.

*Докладът призовава висшите учебни заведения да вземат предвид нуждите на специалистите, които като хора, обучаващи се през целия живот, трябва редовно да осъвременяват и разширяват своите умения, включително чрез организирането и усъвършенстването на опреснителни курсове, които да са достъпни за всички социални групи, чрез тясно сътрудничество с работодателите и разработване на курсове, които да отговарят на нуждите на пазара на труда и да улесняват завръщането към образованието на безработни служители.

От съдържанието му става ясно още, че е нужно държавите членки да обърнат повече внимание и да подкрепят висшите учебни заведения, които обслужват традиционните национални, етнически или езикови малцинства, като се обърне специално внимание на застрашените култури и езици.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Парламентарни избори октомври 2024 г.
50-ото Народно събрание
Втора лига сезон 2024/25
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: