Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
М. Неделчева докладва за наблюдателната мисия на президентските избори в Нигерия
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:10 / 26.05.2011Коментари (0)139
©
От 13 до 18 април 2011г., българският евродепутат от Групата на ЕНП/ГЕРБ Мария Неделчева беше ръководител на делегацията на ЕП за наблюдение на президентските избори в Нигерия. Заключенията от мисията и препоръките са мотивирани в доклад, който г-жа Неделчева представи на заседание на Комисията по развитие. С изказване по темата се включи и ръководителят на мисията на ЕС Алоис Петерле, както и представителите на Европейската дипломатическа служба и ЕК.

За успеха на наблюдателната мисия М.Неделчева изтъква пълната интеграция на делегацията на ЕП в мисията на ЕС, добрата координация и сътрудничество с ръководителя на мисията на ЕС Алоис Петерле (бивш Министър-председател на Словения) и неговия екип, както и с ръководителя на делегацията на ЕС в Абуджа, Посланик Дейвид Макре.

Докладът на евродепутата откроява два етапа на наблюдателната мисия: предизвикателствата преди, по време и след изборите и препоръките за усъвършенстване на избирателния процес в бъдеще.

В документа се набляга на проведените преди изборния ден срещи с президента Гудлак Джонатан, председателя на Независимата избирателна комисия Професор Жега, международни наблюдатели и граждански организации,  за да се отговори на главното предизвикателство - надеждни избори и запазване целостта на изборния процес.

Други констатации очертават особеностите на избирателната система, големия брой регистрирани кандидати за президентския пост, (само един от които е жена), липсата на консолидирана опозиция, използването на държавни средства в предизборната кампания, положените от ЦИК усилия в подкрепа на прозрачността на изборния процес и предотвратяване на повторното гласуване.

Ситуацията в деня на изборите Мария Неделчева очертава като по-добре организирана от изборите на 9 април, с видима сред гласоподавателите мотивация за участие, голям брой на жените в избирателните комисии, адекватност в действията на служителите по сигурността, професионално организирано преброяване на резултатите.

В заключенията за наблюдението на процеса след вота, Мария Неделчева подчертава задоволството на делегацията от сравнително мирната атмосфера вследствие спазване на правилото никой от кандидатите да не се обявява за победител преди официалното обявяване на резултатите. Това е изключително важно, особено като се има предвид случилото се в Кот д'Ивоар, изтъква българският евродепутат. Докладът посочва в цифри изборния резултат, осигурил на Гудлак Джонатан първи мандат (58,89% от гласовете срещу 31,98 за Мухамаду Бухари) при избирателна активност около 50% (приблизително 37,5 милиона гласували от 74 милиона гласоподаватели).

Мария Неделчева отбелязва и бунтовете, избухнали в северната част на Нигерия след обявяване на резултатите от Независимата избирателна комисия. Докладчикът посочва, че според някои съобщения най-малко 500 души са загинали при безредици след президентските избори.

Във втората част на доклада Мария Неделчева обобщава препоръките на делегацията на ЕП, формулирани вследствие наблюдението на изборния процес:

Жените са значително по-слабо представени в обществения и политически живот на Нигерия. Само 9% от кандидатите за Народно събрание са жени и има само една жена, кандидат за президент. Има регистрирани случаи на жени кандидати, заплашени с насилие. Ето защо делегацията на ЕП призовава Нигерия за значително подобряване на средата и гарантиране на по-добро представяне на жените в следващи избори.

Въпросът за достъпа до медиите и свободата на изразяване са важни и затова е препоръчително да се работи за отстраняване на съществуващите пречки, пред които са изправени страните в това отношение. Свободата на словото и медиите са необходими и трябва да се гарантира, че работещите в медиите или други граждани няма да бъдат арестувани затова, че упражняват правото си на свободно изразяване.

Нужни са подобрения в посока на политическия плурализъм. Следователно е много важно действията на опозиционните партии да не бъдат изложени на риск, защото те играят ключова роля във функционирането на демокрацията. С оглед на това трябва да се обърне сериозно внимание на финансирането на партиите и кампаниите.

Препоръчва се промяна в Закона за изборите преди следващите избори, тъй като сегашния не предвижда възможност за гласоподавателите да подадат жалба, ако е налице нарушаване на правото им на глас.

Делегацията на ЕП настоява Независимата избирателна комисия да подобри точността на избирателния регистър и да се обърне специално внимание на въпроса с издаването на удостоверения за гласуване на непълнолетни.

Независимостта на Независимата избирателна комисия е от съществено значение за свободни и честни избори. Необходимо е да се ревизира сегашната система, според която Президента номинира членовете на ЦИК

Накрая, както след всяка мисия, Мария Неделчева обръща внимание на важността на следизборния интерес, който ЕС трябва да запази за случващото се в страната и възможността за засилване на връзките с Нигерия след тази успешна наблюдателна мисия на ЕС.

Докладът на Мария Неделчева ще бъде част от последващите действия на Европейската служба за външна дейност във връзка с избирателния процес, включително и по отношение на помощта за Нигерия.

След изслушването в Комисията по развитие, окончателният доклад на мисията за наблюдение на изборите на ЕС ще бъде предаден на новоизбрания президент Гудлък Джонатан на 30 май лично от ръководителя на мисията Алоис Петерле.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Реформи в БДЖ
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: