Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
М. Неделчева представи пред комисаря по земеделие важни за България моменти в реформата на ОСП
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:50 / 18.11.2011Коментари (0)203
По време на заседание на членовете от групата на ЕНП в Комисията по земеделие и развитие на селските райони на Европейския парламент се състоя дебат с Дачиан Чолош, комисар по земеделие и развитие на селските райони, относно реформата на Общата селскостопанска политика (ОСП).

Българският евродепутат Мария Неделчева взе активно участие в дебата, отбелязвайки, че Европейския парламент разчита на сътрудничеството с Европейската комисия за постигането на една силна, устойчива, конкурентна и справедлива Обща селскостопанска политика.

Мария Неделчева зададе два важни въпроса за селскостопанския сектор в България, свързани с предложенията за преходен период за разпределение на субсидиите и определянето на 2011 г. като референтна година за кандидатстване през 2014 г.

Най-напред българският евродепутат наблегна на нуждата справедливото разпределение на директните плащания да бъде приоритет в започналата реформа и напомни, че в момента шест страни получават по-малко от 50 % от средното за ЕС, сред които и България. "Доколкото ми е известно, ако новият подход за разпределение бъде приложен след 01.01.2014 г., разликата като сума от бюджета няма да е голяма. От голямо значение е, обаче, да изпратим на земеделците положителния сигнал, който те очакват още през 2014 г., а не да бъде отложен и размит във времето", заяви М.Неделчева.

Тя попита комисар Чолош вярва ли, че ще може да бъде постигната така желаната справедливост и равнопоставеност между всички европейски земеделски стопани, като изтъкна, че неоспоримо доказателство в тази посока би било именно премахването на преходния период и достигането на плащанията за България и Румъния до пълния размер на националите им тавани още през 2014 г., вместо през 2016 г.

В отговор комисарят по земеделие заяви, че все още предстоят преговори по този въпрос. Голямо значение за формирането на крайна позиция ще имат Съветът и Европейският парламент.

Мария Неделчева привлече вниманието на комисар Чолош и върху факта, че в България, за разлика от старите страни членки на ЕС, има потенциално допустима за подпомагане площ, значително по-голяма от текущо заявяваната. Факт е, че в периода на прилагане на директните плащания, в България се наблюдава ежегодно увеличение на заявителите и тенденция за нарастване на обработваемата земя - показател, по който съгласно данните на Евростат страната е на първо място в ЕС с увеличение от 24,7% за периода 2007-2013 г. Очаква се тази тенденция да продължи. Увеличение се наблюдава и в страни като Латвия, Естония, Литва, Унгария и др.

"Ако 2011 г. бъде въведена като референтна, страни като моята страна България няма да имат възможността да използват целия си потенциал, което от своя страна няма да доведе до справедливи и равнопоставени условия за реализация на общия пазар", изрази притеснението си българският евродепутат.

Комисар Чолош отговори, че 2011 г. ще е референтна за броя регистрирани земеделски производители, които получават субсидии. Ще има, обаче, още една година - 2014, която ще бъде референтна за площта. Идеята тук е страни като България да могат да продължат да използват своя потенциал.

 






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Парламентарни избори октомври 2024 г.
50-ото Народно събрание
Втора лига сезон 2024/25
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: