Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
М.Неделчева: Нужни са реални мерки за премахване на пречките при упражняването на правата на европейските граждани
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:20 / 12.01.2012Коментари (0)157
На свое заседание, в присъствието на представител на ЕК, Комисията по петиции на ЕП разгледа проектодоклада за гражданството на ЕС за 2010: премахване на пречките за упражняване на правата на гражданите на ЕС на Adina-Ioana Vălean. Докладът поставя акцент върху значението на неформалните мрежи за разрешаване на проблеми (Solvit, уебстраницата "Вашата Европа") и една по-силна комуникационна политика, която трябва да се стреми да гарантира, че гражданите могат да упражняват пълноценно правата си съгласно Договорите.

В изказването си по време на дискусията, Мария Неделчева поздрави докладчика за всеобхватността на документа и отбеляза, че Договорът от Лисабон не подчертава концепцията за гражданство на ЕС, той подчертава концепцията за правата на човека. "Той не ни даде гражданство на ЕС, което да замести националното гражданство, а само го допълни. Но с придобиването на юридическа стойност на Хартата на правата на човека, европейското гражданство се изпълва с по-голямо съдържание.", изтъкна българският евродепутат.

В тази връзка тя обърна внимание на редица важни момента, първият от които се отнася до решението на някои държави-членки за продължаването на преходните разпоредби, ограничаващи достъпа на българските и румънските граждани до техния пазар на труда. Мария Неделчева припомни, че според Договора за присъединяване те трябваше да представят ясни и недвусмислени аргументи за това решение. "Страните, които искат да продължат ограничителните мерки до края на 2013, трябваше да уведомят ЕК за това и да представят доказателства за сериозни затруднения и заплахи пред техните трудови пазари. Според мен заплахите, идващи от българските и румънските граждани, съвсем не са толкова сериозни. В тази връзка смятам, че е необходимо тези страни, които са решили да продължат преходните разпоредби за ограничение, да преразгледат решенията си до края на 2012 г.", убедително заяви евродепутатът.

М. Неделчева обърна внимание и на въпроса с правото на отправяне на петиции до Европейския парламент, тъй като в момента до гражданите не стига достатъчно информация по този въпрос. Ето защо тя препоръча освен чрез  информационните бюра на Европейския парламент в държавите-членки, подобна информация да бъде разпространявана и на национално ниво, не само на ниво ЕП. "Според мен за тази цел трябва да бъде използвана и мрежата на националите омбудсмани. Въпреки че все още не е достатъчно популярна, тази система има голям капацитет за развитие".

Във връзка с Европейската гражданска инициатива, М.Неделчева посочи за необходимо ЕК да предоставя отчет за прилагането й пред Комисията по петиции. Така ще има реални данни и резултати, с помощта на които може да бъде направен анализ и оценка на самата инициатива.

Българският евродепутат акцентира и на проблемите със собствеността на граждани на ЕС като отбеляза, че тези проблеми съществуват до една или друга степен и в други-държави членки, не само в страни като Испания, Кипър и България. "Липса на доверие на трансграничния пазар на имоти може да се наблюдава в глобален мащаб и едва ли вината може да бъде хвърлена единствено върху две-три страни", заяви тя.

В заключение М.Неделчева настоя на необходимостта засегнатите в доклада проблеми да бъдат последвани от реални мерки. "Така ще достигнем до желаната цел, а именно крачка напред към премахването на пречките при упражняването на правата на гражданите на ЕС".

*Докладът за гражданството бе публикуван от ЕК през октомври 2010г. и назовава 25 пречки, които гражданите срещат при различни обстоятелства (като физически лица, потребители, пребиваващи, студенти, туристи, работещи или политически лица) и прави предложения за преодоляването им. Проектодокладът на ЕП разглежда подробно предложените от Европейската комисия действия, с оглед на петициите, внесени в комисията по петиции през разгледания период 2008-2011 г., което позволи да се вземат предвид най-скорошните развития. За тази цел бяха анализирани над 300 релевантни петиции.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Парламентарни избори октомври 2024 г.
50-ото Народно събрание
Втора лига сезон 2024/25
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: