Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
М.Неделчева: Нужни са реални мерки за премахване на пречките при упражняването на правата на европейските граждани
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:20 / 12.01.2012Коментари (0)157
На свое заседание, в присъствието на представител на ЕК, Комисията по петиции на ЕП разгледа проектодоклада за гражданството на ЕС за 2010: премахване на пречките за упражняване на правата на гражданите на ЕС на Adina-Ioana Vălean. Докладът поставя акцент върху значението на неформалните мрежи за разрешаване на проблеми (Solvit, уебстраницата "Вашата Европа") и една по-силна комуникационна политика, която трябва да се стреми да гарантира, че гражданите могат да упражняват пълноценно правата си съгласно Договорите.

В изказването си по време на дискусията, Мария Неделчева поздрави докладчика за всеобхватността на документа и отбеляза, че Договорът от Лисабон не подчертава концепцията за гражданство на ЕС, той подчертава концепцията за правата на човека. "Той не ни даде гражданство на ЕС, което да замести националното гражданство, а само го допълни. Но с придобиването на юридическа стойност на Хартата на правата на човека, европейското гражданство се изпълва с по-голямо съдържание.", изтъкна българският евродепутат.

В тази връзка тя обърна внимание на редица важни момента, първият от които се отнася до решението на някои държави-членки за продължаването на преходните разпоредби, ограничаващи достъпа на българските и румънските граждани до техния пазар на труда. Мария Неделчева припомни, че според Договора за присъединяване те трябваше да представят ясни и недвусмислени аргументи за това решение. "Страните, които искат да продължат ограничителните мерки до края на 2013, трябваше да уведомят ЕК за това и да представят доказателства за сериозни затруднения и заплахи пред техните трудови пазари. Според мен заплахите, идващи от българските и румънските граждани, съвсем не са толкова сериозни. В тази връзка смятам, че е необходимо тези страни, които са решили да продължат преходните разпоредби за ограничение, да преразгледат решенията си до края на 2012 г.", убедително заяви евродепутатът.

М. Неделчева обърна внимание и на въпроса с правото на отправяне на петиции до Европейския парламент, тъй като в момента до гражданите не стига достатъчно информация по този въпрос. Ето защо тя препоръча освен чрез  информационните бюра на Европейския парламент в държавите-членки, подобна информация да бъде разпространявана и на национално ниво, не само на ниво ЕП. "Според мен за тази цел трябва да бъде използвана и мрежата на националите омбудсмани. Въпреки че все още не е достатъчно популярна, тази система има голям капацитет за развитие".

Във връзка с Европейската гражданска инициатива, М.Неделчева посочи за необходимо ЕК да предоставя отчет за прилагането й пред Комисията по петиции. Така ще има реални данни и резултати, с помощта на които може да бъде направен анализ и оценка на самата инициатива.

Българският евродепутат акцентира и на проблемите със собствеността на граждани на ЕС като отбеляза, че тези проблеми съществуват до една или друга степен и в други-държави членки, не само в страни като Испания, Кипър и България. "Липса на доверие на трансграничния пазар на имоти може да се наблюдава в глобален мащаб и едва ли вината може да бъде хвърлена единствено върху две-три страни", заяви тя.

В заключение М.Неделчева настоя на необходимостта засегнатите в доклада проблеми да бъдат последвани от реални мерки. "Така ще достигнем до желаната цел, а именно крачка напред към премахването на пречките при упражняването на правата на гражданите на ЕС".

*Докладът за гражданството бе публикуван от ЕК през октомври 2010г. и назовава 25 пречки, които гражданите срещат при различни обстоятелства (като физически лица, потребители, пребиваващи, студенти, туристи, работещи или политически лица) и прави предложения за преодоляването им. Проектодокладът на ЕП разглежда подробно предложените от Европейската комисия действия, с оглед на петициите, внесени в комисията по петиции през разгледания период 2008-2011 г., което позволи да се вземат предвид най-скорошните развития. За тази цел бяха анализирани над 300 релевантни петиции.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Парламентарни избори октомври 2024 г.
50-ото Народно събрание
Втора лига сезон 2024/25
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: