Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Мария Неделчева: Балансът между приоритетите на бъдещето и базисните нужди трябва да е водещ в Кохезионната политика
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:40 / 31.01.2011Коментари (0)105
©
Това е едно от посланията, които българският евродепутат от ЕНП/ГЕРБ отправи по време на организирания от Столична община регионален форум "Бъдещето на политиката на сближаване в Европа: приносът на балканските столици", съвместно с кметa на София Йорданка Фандъкова, кметовете на Анкара, Белград, Скопие и с подкрепата на кметовете на Букурещ и Атина. В дискусията участваха и Министъра на външните работи Николай Младенов, арх.Петър Диков, представители на общинските съвети и неправителствения сектор.

Обществената консултация открита от Комисията с Петия доклад относно "икономическото, социалното и териториалното сближаване: бъдещето на политиката на сближаване" цели да отговори на въпроса как да бъде постигнат напредък в съсредоточаването на ресурси за постигане на общите и конкретните цели на стратегията "Европа 2020"; в ангажирането на държавите-членки за прилагане на необходимите реформи, за да бъде политиката ефективна; както и как да бъде подобрена ефективността на политиката с поставяне на по-голям акцент върху постигането на резултати.

"На първо място като цел на Кохезионната политика седи намаляването на разликите в благосъстоянието между регионите. Аз лично споделям мнението на Комитета на Регионите, че тази цел трябва да се запази като приоритетна и след 2013. Без политика на сближаване различията между Европейските райони щяха да бъдат още по-сериозни", подчерта Мария Неделчева. Според М.Неделчева друг съществен резултат от Кохезионната политика в България е включването на повече хора в трудовата заетост и увеличаване на инвестициите за развойна дейност, особено в контекста на икономическата криза.

Жизнено важно е България да участва активно в консултациите и дебатите за бъдещето на Кохезионната политика след 2013 г.,  подчерта евродепутатът и акцентира върху трите главни точки на реформата: увеличаване на добавената стойност на политиката за сближаване, укрепване на управлението и рационализация на системата за управление.

Мария Неделчева очерта основните дебати в ЕП по темата. Засегнати бяха въпросите, свързани с бюджета на Кохезионната политика и необходимостта от спазване на принципа на субсидиарност. Важно послание беше отправено с въпроса за баланса между темите, ориентирани в бъдещето (иновации, възобновяеми енергийни източници и др.) и темите, свързани с решаването на конкретни предизвикателства пред държавите - членки. Това означава да намерят своето място както приоритети, свързани с високите технологии и постигане на икономика с ниски емисии на въглероден двуокис, така и приоритети, свързани с базисна инфраструктура, които са от съществено значение за новите страни-членки.

Мария Неделчева наблегна и на въпроса за териториалното измерение на социално-икономическото развитие, в т.ч. на секторните политики, и подкрепи развитието на териториалното сътрудничество, базирано на макро-регионални стратегии, като ключова роля в тяхното развитие и управление играят големите градове и особено столиците. Териториалното сближаване чрез укрепване на управлението включва и по-нататъшната работа по макрорегионалните стратегии. Такива стратегии дават възможност да се изготвят интегрирани инструменти, насочени към определени проблеми в дадени макрорегиони. Dобър пример за това e Дунавската стратегия, по която М.Неделчева е координатор за България в ЕНП.

Освен това е важно да бъде постигната по-голяма концентрация на ресурсите в приоритетните области. Това ще изисква да бъдат определени по-малко на брой приоритетни области, върху които ще трябва да се концентрират националните и европейски ресурси. Страните-членки, които получават повече средства от Кохезионния фонд няма да има нужда да намаляват значително броя на приоритетите си. Това касае най-много тези страни, които получават по-малко средства.

"Важно е новата Кохезионна политика, основаваща се на целите на Европа 2020 да не увеличава административното натоварване на регионалните и местните власти. За периода 2007-2013 много държави изразиха мнението си, че твърде честите промени на правилата затрудняват прилагането на тази важна политика", заключи Мария Неделчева.

Конференцията се състоя в навечерието на Петия кохезионен форум, който се провежда днес и утре в Брюксел. На него ще бъдат обсъдени промените в политиката на сближаване на ЕС в следващия програмен период 2014-2020 г. и България ще представи своята позиция, участвайки активно в изработването на бъдещето на толкова важна за нас политика.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Бюджет 2025
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: