Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Мария Неделчева: Бъдещата ОСП не трябва да разделя страните на нови и стари
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 18:22 / 16.06.2010Коментари (0)142
©
Комисията по земеделие и развитие на селските райони гласува на извънредно заседание в Страсбург доклада на либерала Джордж Лайън относно бъдещето на Общата селскостопанска политика (ОСП) след 2013 година. Евродепутатът от ГЕРБ Мария Неделчева, която е и единственият член на Комисията от България, участва активно в дискусията. След гласуването тя очерта три основни теми, появили се в процеса на обсъждането на доклада. На първо място, каза Неделчева, искам да откроя  размера на бюджета за ОСП след 2013 година. 

Ние разбираме състоянието, в което се намира европейската и световната икономика, но смятаме, че бюджетът за селско стопанство трябва да бъде поне запазен на сегашните нива. На второ място българският евродепутат открои абсолютната необходимост от запазването на двустълбовата система на ОСП и ролята на директните плащания за осигуряване на достоен живот на производителите и запазването на работните места в сектора. Много противоречиви са позициите на различните страни - членки по отношение на прекратяването на използването на историческата база при определяне размера на  плащанията, коментира Мария Неделчева. Тя защитава позицията, че тази база трябва да бъде заменена възможно най-скоро от други, прозрачни и ясни критерии, които да дават равен шанс на селскостопанските производители от всички страни - членки, а не да се задълбочава разделянето на нови и стари.

Мария Неделчева изказа и мнението си, че ОСП е част от решаването на съществуващите икономически и социални проблеми и трябва да бъде ясно, че е в състояние да допринесе в голяма степен за реализиране на приоритетите на стратегията "Европа 2020".

Бъдещата ОСП трябва да се изправи пред нови предизвикателства и реалности, както да осигури и рамка за бъдещето, основана на стабилност, предсказуемост и  гъвкавост в моменти на криза. На първо място тя трябва да гарантира на потребителите сигурност и да помогне за изхранването на непрекъснато увеличаващото се население на света. ОСП трябва да продължи да подпомага селскостопанската дейност в Европа и да продължи да гарантира  конкурентноспособността на европейската селско стопанство, смятат депутатите от земеделската комисия.

Докладът е първата, макар и незаконодателна стъпка, в дискусията на Общата селскостопанска политика, в която Европейският парламент встъпва след влизането в сила на Договора от Лисабон. Съгласно този договор парламентът за първи път ще участва с равни пълномощия в разработването и приемането на  бъдещата политика в областта на земеделието. Докладът ще бъде гласуван в пленарна зала на сесията през юли в Страсбург, която е и последната преди лятната ваканция на депутатите.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
Пет трупа открити в Нови Искър
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: