Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Мария Неделчева: ЕС трябва да засили ролята на жените и защитата на техните права в ситуация на война
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 18:45 / 30.08.2011Коментари (0)152
©
Днес, 30 август, по време на заседанието на Комисията по правата на жените и равенството на половете бе дискутиран доклада относно "Положението на жените по време на военни конфликти" на Норика Николай. В дебата участва българският евродепутат Мария Неделчева от Групата на ЕНП/ГЕРБ, която е докладчик на ЕНП ( докладчик в сянка) по този сюжет.

Документът призовава подкрепата на ЕС за мирните процеси да бъде обвързана с условието за участие на жени в международните екипи, водещи мирни преговори и категорично осъжда продължаващото използване на сексуално насилие срещу жени като военна тактика. Освен това препоръчва създаването на  Специален представител на ЕС по въпросите на жените, мира и сигурността в рамките на Европейската служба за външна дейност, с цел осъществяване на по-ефикасна връзка със съответните партньори в ООН.

В изказването си по време на дебата М.Неделчева оцени доклада като изчерпателен  и добре обхващащ чувствителната проблематика относно положението на жените по време на война. В същото време посочи, че се налага да се засегне както статута на жертвите, така и тяхната роля в превенцията и намирането на решение на конфликтите, независимо дали те са част от общностите, намиращи се в ситуация на конфликт или са извън конфликта.

М. Неделчева приветства препоръката да се създаде пост Специален представител на ЕС по въпросите на жените, мира и сигурността с аргумента, че ЕС трябва да засили ролята си и видимостта си в сферата на защитата на правата на жените в света. Позицията на докладчика за включване на жените в споразуменията и в управлението на конфликтни ситуации също беше подкрепена от българския евродепутат.

Въпреки това М.Неделчева настоя върху засилването на няколко аспекта.

На първо място очерта необходимостта да се наблегне на последствията от сексуалните насилия върху жените и техните семейства.  "Вярвам, че е полезно да се припомнят - може би в някой параграф - разрушителните физически и психологически последици върху жертвите, също както върху техните съпрузи, семейства, деца".

М. Неделчева посочи ненаказуемостта като главна точка в борбата със сексуалните насилия, което налага да се наблегне на прилагането на санкции в армиите и във въоръжените групи, когато има случаи на изнасилвания. Много често именно въоръжените са тези, които прибягват до изнасилвания, за да тероризират жертвите си. Армиите трябва да направят така, че техните вътрешни редове да бъдат спазвани, съгласно националните закони в тази сфера.

Образованието трябва да намери отражение в самия доклад, не само в изложението на мотивите, смята още М.Неделчева. Според нея именно образованието на децата е в основата на зачитането на правата на жените и смяната на манталитета, поради което предлага да се наблегне повече на този аспект.

Не на последно място българският евродепутат отчете важността на зачитането на традициите в образователните програми и в информационните кампании. "По време на конференцията от 14 юни относно "Положението на жените по време на война" бях припомнила ролята на изобразителното изкуство, театъра и традиционните танци в рамките на информационните кампании на неправителствените организации. В тези сфери съществуват вече добри практики. Те не влизат в противоречие с традициите и културите и става дума да ги насърчаваме. Ще внеса поправка в тази насока.", заключи М.Неделчева.

 






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: