Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Мария Неделчева: Генерирането на растеж в Европа не може да стане без жените
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:45 / 23.03.2012Коментари (0)205
В Европейския парламент в Брюксел се проведе конференция "Ролята и позицията на жените в усилията на Европа за изследване на нови икономически пътеки", организирана от Rodi Kratsa-Tsagaropoulou, евродепутат и зам.-председател на Европейския парламент. Дискусията се фокусира върху ролята на жените в условията на икономическа криза и как те пълноценно могат да участват в сътрудничеството за изследване на нови икономически пътеки, за да се отговори на съвременните предизвикателства.

В конференцията участва и българският евродепутат Мария Неделчева (ЕНП/ГЕРБ), която засегна в изказването си въпросите за ниския процент жени на ръководни позиции, нуждата от стратегия за участие на жените, отговорностите на европейско и национално ниво, постигането на работна и управленска среда, която да осигурява повече възможности за равенство и за жените.

"Жените са изключени от много водещи позиции - те срещат стъклени прегради, които им пречат да постигнат пълния си потенциал. Причината за това е, че жените са жертви на основана на пола дискриминация. Днес жените и мъжете не са равнопоставени на много нива, особено що се отнася до труда и кариерното развитие", подчерта Мария Неделчева.

 

Тя призова колегите си както в европейския, така и в националните парламенти да
работят активно върху редица предизвикателства, пред които е изправено равенството между половете по отношение на жените. Сред тях изпъкват разликата в заплащането на мъжете и жените, баланса между половете в процеса на вземане на решения позиции, постигането на равностойна икономическа независимост, отпуска по майчинство, разликата в пенсионното осигуряване, прекратяване на насилието, сновано на пола.


Мария Неделчева изнесе данни от редица доклади, показващи степента на неравенство между двата пола в европейски мащаб. Стана ясно, че жените печелят с 16,4% по-малко от мъжете, а половото разделение на пазара на труда, трудностите за постигане на баланс между професионалния и семейния живот, подценяване на уменията и труда на жените са някои от сложните причини за продължаващата разлика в заплащането на мъжете и жените. Въздействието на родителските права върху участието на пазара на труда все още е много различно за жените и мъжете - само 65,6% от жените с деца под 12-годишна възраст работят срещу 90,3% от мъжете, като неравномерното разпределение на семейните отговорности провокира изключването на жените от пазара на труда. Жените работят на непълно работно време повече, отколкото мъжете (над 75% от работещите на непълно работно време са жени), и на по-ниско платени работни места и сектори. Близо 60% от завършилите университетите в ЕС са жени, но те съставляват по-малко от 33% от учените и инженерите в Европа. Други тревожни данни сочат, че 7 жени умират всеки ден в резултат на домашно насилие, а 20 - 25% от жените са претърпели физическо насилие поне веднъж през живота си.

 

Българският евродепутат подчерта нуждата от конкретни действия и на европейско, и на национално ниво. "Трябва да насърчаваме инициативи, като тази на зам.-председателя на ЕК Вивиан Рединг за проследяване състоянието на напредъка на националното законодателство, което подкрепя жените в тяхното кариерно развитие за заемането най-високи ръководни позиции в сферите на политиката или икономиката. Нужно е да насърчаваме най-добрите практики в държавите-членки, както и да се  разработят инициативи за повишаване на информираността на широката общественост по въпросите на равенството между половете, като Европейската година например, за да се сложи край на насилието срещу жените".

 

По отношение действията на национално ниво, Мария Неделчева препоръча националните правителства и парламенти да удвоят своите икономически и законодателни усилия за насърчаване на равенството между половете, да се разработят и прилагат мерки в съответствие с европейските препоръки и да има ангажираност с постигането на целта за овластяване на жените и  прекъсване на дискриминационните бариери.

"Ако искаме да генерираме растеж в Европа, ние не можем да го направим без жените, защото те са генератори на нови идеи, политики и предприятия, които,

бидейки пълни с иновации, ще доведат до един нов и силен потенциал за нови икономически пътеки", заключи Мария Неделчева.

 






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Парламентарни избори октомври 2024 г.
50-ото Народно събрание
Втора лига сезон 2024/25
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: