Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Мария Неделчева: Гражданите и властите на Бурунди минаха успешно теста за демокрация по време на президентските избори
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 21:25 / 01.10.2010Коментари (0)146
©
В доклад пред политическото бюро на Съвместната парламентарна асамблея АКТБ-ЕС евродепутатът от ЕНП (ГЕРБ) Мария Неделчева отчете резултатите от наблюдателната мисия на президентските избори в Бурунди, проведени на 28 юни т.г. В периода 23-28 юни г-жа Неделчева, заедно с ръководителите на делегацията Морис Понга и Асарид Аг Ибаркауан и колегите си Хуан Фернандо Лопез Агилар и Али Субан, се срещнаха с лидерите на основните политически партии, с представители на гражданското общество, присъстваха на политически изяви на претендентите за президентския пост и наблюдаваха изборния процес в избирателните секции.

Във въвеждащата част на доклада си Мария Неделчева обърна внимание на факта, че през тази година в Бурунди се провеждат серия избори-общински, президентски, депутатски и сенаторски и най-накрая регионални. "Важното послание на тези избори е пълното подновяване на състава на бурундските власти и политическа класа", посочи Неделчева.

Друга констатация в доклада постави акцент върху високата избирателна активност (повече от 90 %), което говори за една благоприятна и спокойна атмосфера, обясняваща се с желанието на бурундските граждани да участват активно в изборния процес.

Мария Неделчева направи важен анализ на високите резултати на CNDD-FDD (сегашната партия на власт), които предполагат две възможни интерпретации в зависимост от това  дали се гледа от нейна гледна точка или от тази на опозицията: "Едната възможна интерпретация е опозицията да се чувства излъгана от сегашната партия на власт и в следствие на това са решили да не представят кандидати на президентските избори. Другата интерпретация е да се анализират добре действията на президента, най-вече на местно ниво в близост до населението, и да се видят изборните резултати, като следствие на свършеното през последните години. Без да влизам в дебат, предвид двете чути версии по време на разговорите с организации и хора на място, за нас беше важно, че дори и да има възможност за критика относно спазване на процедурите, не може да се говори  за сериозни измами, способни да окажат влияние върху валидността на резултатите".

В този контекст М.Неделчева наблегна на поведението на опозицията, бойкотирала изборите с отказ да издигне кандидат за президент. Изводът е, че политизацията на изборните предизвикателства от страна на опозицията не съответстват на наблюдаваните факти на терена. "Без да са предлагали обществени проекти, без програма, която да представлява реална алтернатива на сегашната власт, ние забелязахме трудността на опозицията да разбере кои проблеми интересуват хората в Бурунди. Безплатни училища, безплатни здравни грижи за децата под 5 години и за бременните жени: ето това са конкретни действия на досегашния президент, чието влияние върху гражданите на Бурунди е било подценено от опозиционните партии. Накратко, бързо става ясно, че за президентските избори оказва влияние всичко направено от досегашния президент и от опозицията месеците преди изборите", анализира Неделчева.

В предизборен контекст тя привлече вниманието на първо място върху трафика и лесния достъп до леките оръжия - насилието в Бурунди се е трансформирало от граждански войни към хвърляне на гранати и всяване на страх. На второ място подчерта важната роля на СENI (Централната избирателна комисия) и необходимостта да се подобри прозрачността, да се настоява за нуждата решенията на комисията да бъдат взети достатъчно навреме, да има ясни правила за съставянето и изпълняването на процедурата след затваряне на урните.

Самият изборен ден Мария Неделчева определи като спокоен, с липса на измами, с наблюдаваща се сигурност у гласуващите и гарантирана   тайнственост на гласуването, което е доказателство за приобщаване на бурундските власти и гражданите към принципите на демокрацията.

Като важен резултат от мисията българският евродепутат определи съвместната декларация на ЕП с мисиите на Африканския съюз и с тази на  Икономическата Общност на държавите от Централна Африка: "Този тип съвместни декларации подсилват всяка една от мисиите от една страна, и от друга, изпраща силен сигнал към гражданите на Бурунди".

Важно е мисиите на ЕС  да продължават да бъдат партньори в установяването на демократичния процес. Те свидетелстват за нашата воля да има истинско развитие в страните от Африканския, Карибския и Тихоокеанския басейни, да се постигнат успехи в тяхната регионална и международна интеграция и в перспективите им за устойчиво развитие, убедително заключи на финала на доклада Мария Неделчева.

 






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Бюджет 2025
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: