Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Мария Неделчева: Изборите в Бурунди - тест за демокрацията в Африка
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:15 / 24.06.2010Коментари (0)127
©
Евродепутатът Мария Неделчева (ЕНП/ГЕРБ) заминава за Бурунди като наблюдател на президентските избори в страната, които ще се проведат на 28 юни т.г. Г-жа Неделчева е част от Делегацията на Европейския парламент, в която освен нея влизат и колегите й Морис Понга (Франция) и Хуан Фернандо Лопез Агилар (Испания), който е и председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. Мисията в Бурунди ще бъде в периода 23 - 30 юни, 2010 година. По време на престоя си пратениците на Европейския парламент ще се срещнат с лидерите на основните политически партии в страната, с премиер - министъра, със сега действащия президент, с представители на гражданското общество, както и ще присъстват на политически изяви на претендентите за президентския пост.

В самия ден на изборите ще бъдат формирани три екипа от наблюдатели от организациите и институциите, наблюдаващи изборите. Тези екипи ще посетят избирателни секции в различни градове и села на Бурунди. След приключването на изборния ден, Делегацията на ЕП ще подготви своя доклад, който остава неразделна част от финалния доклад на мисиите на институциите на Европейския съюз. Резултатите в нашите доклади имат абсолютно реално практическо приложение, коментира българският евродепутат Мария Неделчева. Вследствие на нашите наблюдения и  препоръки ЕС може да предложи конкретни действия, напр. намаляване на размера на европейската помощ за съответната държава, ако преценим, че е имало неправомерни действия по време на избори, поясни тя.

Тази мисия е втора по рода си за българския евродепутат, след участието й като наблюдател на парламентарните избори в Того през март т.г. Изборът на членове на екипите за наблюдение в държавите от Африка, Карибския и Тихоокеанския басейн (АКТБ) се извършва след демократична процедура сред евродепутатите, членове на Съвместната парламентарна асамблея АКТБ - ЕС. При избора се вземат предвид активността им по разисквани доклади, предложени поправки по тях, инициативи и участия в заседания. Мария Неделчева е член на Съвместната парламентарна асамблея АКТБ - ЕС на Европейския парламент и заместник - председател на Комисията й по околна среда и социални въпроси.

Мисии от този вид са част от външната политика на Европейския съюз, заявиха след подготвителната си среща участници в нея. Те са лакмус за демокрацията в съответните държави и спомагат за реализирането и развитието на  демократични процеси в държавите от тази част на света. С участието си в мисии по наблюдение на избори Европейският съюз легитимира резултатите, когато те са продукт на демократичен вот, и в същото време участва в утвърждаването на демократични ценности, помага за спазването на законите и съблюдаването на правата на гражданите в тези части на света.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: