Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Мария Неделчева: Комисар Чолош се пребори за запазване на бюджета на ОСП
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:20 / 12.07.2011Коментари (0)104
По време на заседание на Комисията по земеделие и развитие на селските райони на Европейския парламент, Комисар Дачиан Чолош представи бюджета на ЕС за селско стопанство за периода 2014-2020. Въпросното предложение предвижда замразяване на бюджета на нивото от 2013, като по този начин Общата селскостопанска политика си запазва челното място в бюджета на ЕС.

Българският евродепутат от ЕНП/ГЕРБ Мария Неделчева поздрави Комисар Чолош за запазването на бюджета на Общата селскостопанска политика в един толкова труден икономически контекст. Тя напомни за значението на бюджета предвид амбициозните цели, които си поставя бъдещата ОСП и отправи към Дачиан Чолош няколко жизненоважни за българското селско стопанство въпроси.

Един от тях касае възможността да се намалят максимално разликите в директните плащания от 1 януари 2014. От отговора на Европейския комисар по земеделие стана ясно, че Комисията е предложила формула, с която ще се увеличат директните плащания на страните-членки, получаващи с 90% по-малко от средната ставка за директни плащания в ЕС. Разликата от получаваната от тях сума и 90% от средната ставка ще намалее с една трета. За да бъде изчислена точната сума обаче се налага да се изчакат законодателните предложения на ЕК относно критериите, въз основа на които ще се разпределят  средствата. Очаква се тези предложения да бъдат направени през октомври тази година.

Друг въпрос, който постави Мария Неделчева, се отнася до съгласуваността на ОСП с останалите европейски политики и стратегии. Кохезионната политика предлага добри възможности за развитие на селските райони, Ос 2 на Дунавската стратегия също  е насочена към развитието на селските райони и биоразнообразието. Комисар Чолош увери, че различните политики са съгласувани, което ще допринесе за по-добро разпределение на средствата.

По време на дебата г-жа Неделчева повдигна и въпроса за ситуацията в пчеларския сектор, като подкани Европейската комисия да обмисли възможността за въвеждане на специална схема за пчеларите в рамките на директните плащания, като например плащания на пчелно семейство. "За България това е наболяла тема, тъй като пчеларският сектор е засегнат от загубата на пчелни колонии, а пчеларите не са достатъчно подпомагани, за да се справят с проблема", аргументира се българският евродепутат.

В Съобщението на Комисията се предлага земеделието да може да се възползва след 2013 от Европейския фонд за приспособяване към глобализацията. Мария Неделчева повдигна въпроса за неговото практическо приложение и нуждата да бъдат предвидени по-прости процедури за отпускането на средства.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофи в България
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: