Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Мария Неделчева: Мирни преговори, диалог и сътрудничество са жизненоважни за Северен и Южен Судан
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:15 / 18.03.2011Коментари (0)300
Комисията по политически въпроси на АКТБ-ЕС изслуша българският евродепутат от Групата на ЕНП/ГЕРБ Мария Неделчева, която председателства делегацията на ЕП на референдума за независимост на Южен Судан.

Говорейки за еуфорията, съпътствала референдума и в двете части на африканската държава, Мария Неделчева изтъкна необходимостта този исторически момент да анонсира конструкцията на здрави, солидни и устойчиви основи за бъдещото развитие на двете страни. "Точно в това се състои най-голямото предизвикателство, пред което са изправени двете страни. Смятам, че както беше важно да дадем време, за да се изрази радостта от референдума, сега е също толкова важно да дадем време на двете страни да определят своите приоритети", обобщи Неделчева.

Евродепутатът подчерта два вида аспекти на гласуването: организационни и политически. По думите й протичането на референдума е било мирно и спокойно благодарение усилията на двете избирателни комисии и обучението на персонала в избирателните бюра.

В политическите аспекти Мария Неделчева отбеляза усилията, направени от двете страни за установяването на  диалог и сътрудничество: "Нужно е тези усилия да продължат и по време на преговорите".

М.Неделчева акцентира и върху следреферендумния контекст, който оттук нататък е особено важен. До 9 юли, когато ще бъде провъзгласена независимостта на Южен Судан, преговорите трябва да се проведат също толкова мирно, колкото и референдумът.  "След независимостта на двете части на страната диалогът и наченките на сътрудничество, констатирани по време на референдума, е важно да  продължат в името на мира, стабилността и благосъстоянието на местното население", обобщи тя.

Европейският депутат наблегна на един неоспорим факт: и двете страни са изправени пред редица предизвикателства. Що се отнася до географските въпроси, Неделчева изтъкна като най-спешен този за границите. Статутите на Абией, на Южен Кордофан и на Сини Нил са все още неясни и трябва да се намери решение, за да се избегнат евентуални конфликти.

Въпросите, свързани с петрола и разпределението на държавния дълг са също толкова важни. Основните запаси от петрол се намират в южната част, но тръбопроводите са на север. "Тази взаимозависимост на двете страни трябва да стимулира  диалога и постоянното сътрудничество.", настоя отново М.Неделчева и спомена, че и въпросът с дълга е деликатен, но също трябва да му се намери решение.

Въпросът за гражданството е проблем, пред който и двете страни ще бъдат изправени. Тук българският евродепутат обърна внимание на т.нар."завърнали се" от северната част в южната, които рискуват да бъдат изненадани от липсата на инфраструктура и липсата на работни места. Сега стои въпросът как тези хора ще бъдат посрещнати и дали младата държава ще успее да интегрира за толкова кратко време толкова много хора. "За да се гарантира на тези хора гражданство, работа и достойни условия на живот, то първо трябва да се създадат стабилни институции в областта на правосъдието, полицията, армията и всички администрации като цяло", изтъкна М.Неделчева.

 

Въпросът за плурализма също е от значение в южната част, но не и що се отнася до религиозните въпроси - анимисти, християни и мюсюлмани съжителстват сравнително мирно. Става дума по-скоро за политическия плурализъм и в този контекст Неделчева заяви, че границата между институциите, службите за сигурност, армията и партиите заслужава да бъде изяснена, защото това ще има последствия върху зачитането на правата на човека като цяло в страната.

Без да се спира в дълбочина, поради различния характер на мисията на ЕП в Судан, Мария Неделчева само маркира два чувствителни въпроса: положението в Дарфур и решението на Международния наказателен съд срещу президента Ал-Башир.  Въпреки това тя предупреди, че тези два проблема не може дълго да бъдат  игнорирани от всички страни.

С една дума, референдумът поставя с нова сила на дневен ред решаването на  дългогодишни въпроси в Судан. "Отговорността и диалогът между политиците и засиленото сътрудничество между двете страни трябва да бъдат в центъра на преговорите. В същото време  европейската и международната общност трябва да следят отблизо развитието им. А за Европейския съюз е също толкова важно да сътрудничи и с двете страни!", заяви на финала на изказването си Мария Неделчева.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Бюджет 2025
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
Катастрофи в България
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: