Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Мария Неделчева: Нужна е европейска юридическа рамка за конкретни мерки срещу насилието върху жените
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 20:10 / 05.04.2011Коментари (0)170
На пленарната сесия в Страсбург се състоя дебат относно доклада на Ева-Брит Свенсън "Приоритети и очертаване на новата политическа рамка на ЕС за борба с насилието срещу жени". В документа се посочва, че 20-25% от всички жени в Европа са имали физически прояви на насилие поне веднъж през зрелия си живот, а повече от 10% са претърпели сексуално насилие. Годишните разходи за борбата с насилието срещу жените в Европа се очаква да бъдат на стойност 33 млрд. евро.

Българският евродепутат от ЕНП/ГЕРБ Мария Неделчева участва в дебата с писмено изказване, в което посочва, че често липсват достатъчно данни, цифри и информация за тенденциите по отношение насилието срещу жените. "Това, от което имаме нужда най-вече е да успеем да измерим този феномен на европейско ниво, така че да се запознаем с неговата дълбочина, за да определим нуждите и по този начин предотвратим случаите на насилие, помогнем на жертвите и превържем раните.", настоява М.Неделчева

Според нея жертвите не трябва да се забравят, защото става дума за сериозни престъпления, независимо дали се говори за сексуално насилие, за експлоатация на жени с цел проституция, за домашно насилие или дори културно насилие, имайки предвид гениталното осакатяване на жени и насилствените бракове.

"Трябва да се установи обща европейска рамка, за да се защитят жените от този вид насилия.  Не можем да се боим от идеята Европа да стане покровителка на жените. Ние имаме нужда от европейска юридическа рамка, за да се предприемат конкретни мерки, като например телефон за спешни случаи, програми за обучение на учителите и на полицейския и съдебния персонал.", изтъква българският евродепутат.

Мария Неделчева настоява Европейският съюз да предложи решения в рамките на своята територия, но освен това, в качеството си на глобален актьор, той трябва да се стреми да разшири обхвата на тези действия и извън неговите граници.

На 8 март т.г. Европейският парламент прие доклада на Мария Неделчева "Равенството между жените и мъжете в ЕС - 2010г." В него насилието над жените се определя като бич за обществата, срещу когото можем да се борим с един по-ефикасен контрол и превенция.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Влизането на България в Шенген
България в еврозоната
Бюджет 2024
Зима 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: