Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Мария Неделчева: Прехвърлянето на 20% от средствата от първи към втори стълб на ОСП не е "козметична" промяна
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:39 / 08.03.2011Коментари (0)170
©
На извънредното заседание на Комисията по земеделие и  развитие на селските райони (AGRI) в ЕП, бе разгледан и дискутиран докладa на Алберт Дес, координатор на ЕНП в Комисията по земеделие, за бъдещите реформи в Общата селскостопанска политика 2014-2020 година. Българският евродепутат от Групата на ЕНП/ГЕРБ Мария Неделчева, член на Комисията, участва в дебата с изказване и във встъплението изрази съгласие с направеното предложение относно удължаване на  времето за изготвянето на поправки по доклада. Крайният срок за внасяне на поправки е 14 март, но вероятно ще бъде удължен с оглед значимостта на сюжета, засягащ най-голямата секторна политика на ЕС.  

Тя заяви, че от самото начало желанието е именно за  засилването на ОСП, като същевременно се  опрости  и бъде  направена по-справедлива за страните-членки, по-загрижена за дребните земеделски производители и по-уравновесена, що се отнася до съгласуването на конкурентоспособността със сигурността. По време на изказването си европейският парламентарист акцентира на три главни точки.

"Ние всички сме съгласни, че въпросът за преразпределението на средствата в рамките на първия стълб е много чувствителен. Макар да не трябва този въпрос да засенчва други също толкова важни аспекти от ОСП, е от първостепенна важност  да бъде намерен компромис, като се дефинират ясни, неутрални и обективни критерии, за да изпратим силен сигнал на земделците в засегнатите страни.  Наблягам на факта, че става дума за сигнал, адресиран към гражданите, а не към страните-членки."

Българският евродепутат приветства гъвкавостта, заложена в доклада, що се отнася до определянето на приоритетите от страните-членки. Според нея, ситуацията в селското стопанство във всички страни-членки е различно. "Да, аз подкрепям повече гъвкавост във втория стълб, но освен това трябва да се вземат предвид ситуациите, в които поради липса на административен капацитет и трудности с кофинансирането, средствата от втория стълб не биват усвоявани." Неделчева заяви, че в този случай би било желателно да се позволи извършването на прехвърляне на тези средства за определен период от време от втори към първи стълб. Ето защо прехвърлянето на 20 % от средствата от първи към втори стълб е проблeматично и далеч не го намира за "козметична" промяна.

Към края на изказването си Мария Неделчева обърна внимание на въпроса за административната тежест. Тя акцентира на това, че новата ОСП след 2013 трябва да стимулира и мотивира дpебните земеделски производители, младите земеделци, да подпомага районите в затруднено географско положение, чиито специфики трябва да бъдат взети предвид. В този смисъл не трябва да се  забравя, че в някои региони и сектори не съществува алтернатива на дадено производство. Като пример можем да вземем тютюна в България.

Неделчева наблегна и на нуждата от предложение, което да гарантира една устойчива ОСП, позволяваща на тези селскостопански производители да просъществуват. "С нашия доклад трябва да им стане ясно именно на тях какво предлагаме. Как опростяваме процедурите и как намаляваме административната тежест. Тези въпроси не трябва да губим от поглед. А затова съм сигурна, че ще намерим необходимия компромис между различните политически групи и страни, които представляваме."   






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Бюджет 2025
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: