Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Мария Неделчева: Свободата на словото и медиите е в основата на всяко демократично общество
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:50 / 09.09.2010Коментари (0)169
©
"Не е далеч времето, когато в моята родина България, медиите и пресата служиха на целите на един идеологически режим, който всички ние осъдихме през 1989. 20 години по-късно, последствията са налице. Въпреки това, ние ценим напредъка и е важно да бъдем внимателни и да не отклоняваме вниманието си от важните неща"- това заяви Мария Неделчева от Групата на ЕНП(ГЕРБ) в ЕП по време на дебата в пленарната зала на Европарламента в Страсбург по въпросите на свободата на изразяване и свободата на медиите в Европа.

В изказването си евродепутатката акцентира на три основни момента:

"Най-напред, трябва да се следи свободата на словото и медиите да бъде гарантирана. Тя е в основата на всяко общество, което иска да бъде демократично. Въпреки това, става въпрос за двупосочен процес. Свободата на един не трябва да пречи на свободата на друг", каза Неделчева и допълни, че трябва да се гради и работи върху една връзка на взаимно доверие и уважение като важeн аспект във взаимоотношенията между медиите и гражданите.

Като следващ акцент Неделчева посочи, че в качеството си на четвърта власт, медиите осигуряват един демократичен контрол. Въпреки това, този контрол трябва да бъде придружен от проверка на източниците и прозрачност, която да пречи на инструментализацията на медиите зa корпоративни, комерсиални, икономически или  политически цели. Тя каза още, че надеждността на източниците, прозрачността на доходите на собствениците на медии и обективното разпространяване  на информацията биха могли само да спомогнат на нашите общества по пътя на демокрацията.

И не на последно място според нея, когато става въпрос за медии, не трябва да се забравя и ролята на журналистите. Спазването на професионалната етика, независимостта, основните права са важни индикатори за професионализма на един журналист.

В заключителната фаза на изказването си г-жа Неделчева каза:

"Всяка свобода изключва подчинението. Ето защо подчинението на законите на аудиенцията, подчинението на големите монополи, деполитизацията на важните теми или свръхполитизацията на социални теми е противно на ролята на медиите като вектор на свободната информация, изключваща всеки друг интерес от този на обществото".






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Предаване "Цветовете на Пловдив"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: