Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Мария Неделчева: "Свързаните с възрастта заболявания на жените са проблем на всички"
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:15 / 10.06.2012Коментари (0)209
©
Евродепутатът Мария Неделчева (ЕНП / ГЕРБ) беше председател на първия панел на проведеното в ЕП публично изслушване "Превенция на заболяванията на жените, свързани с възрастта", посветено на европейския подход към проблема на стареенето.

Приветствайки участниците във форума, Мария Неделчева припомни, че "европейският подход към застаряването на населението, съгласно целите на Европейската година за активно стареене и солидарността между поколенията, има за цел едно здравословно стареене, като запазва мястото на човека в обществото и неговата независимост в ежедневния живот, както и участието му като гражданин и активността му в собственото му остаряване ". Г-жа Неделчева отбеляза началото на изказванията и дискусиите с африканската поговорка "Когато възрастните живеят добре и се уважават, младежта прогресира", за да докаже, че засегнатият въпрос е не само уместен, но също така и спешен, тъй като засяга 50.5 млн. европейски жени.

Говорителите се фокусираха върху различни аспекти, които трябва да бъдат взети предвид, когато се разглежда здравето на възрастните жени. Де факто, жените имат по-голяма продължителност на живота в сравнение с мъжете, но трябва да се отбележи, че тези допълнителни години се характеризират с лошо здравословно състояние, инвалидност и зависимост. Освен това, здравето на жените не може да се разглежда само от гледна точка на медицината, а трябва да се видят и някои други социални и индивидуални детерминанти, така че да се подходи към проблема като цяло и да се идентифицират предизвикателствата и възможните решения.

След изказванията, г-жа Неделчева откри дискусия между говорителите и публиката с акцент върху значението на превенцията и солидарността между поколенията. Тя повдигна три важни въпроса: за достъпа до статистическите данни, които често са неразбираеми и трудно приложими; за средствата, които Европейският парламент може да използва, за да насърчи страните-членки при разработването и изпълнението на планове за действие и стратегии; за стереотипите и предразсъдъците, особено зависимостта, пред които възрастните хора са изправени, и начините за борба с тях.

"Свързаните с възрастта заболявания на жените са проблем на всички. Цялото общество, от ранна възраст, трябва да участва в активното остаряване, особено на жените".», заключи Мария Неделчева.

 






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Парламентарни избори октомври 2024 г.
50-ото Народно събрание
Втора лига сезон 2024/25
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: