Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Мария Неделчева: Трябва да продължим да се борим с това, което в Африка наричаме "закон на беззаконието"
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:40 / 02.05.2011Коментари (0)119
©
По време на 6-то регионално събрание на Съвместната Парламентарна Асамблея АКТБ-ЕС (Централна Африка) в Яунде (Камерун), българският евродепутат Мария Неделчева изрази позицията си и по още една от  централните теми - за мира, сигурността и правата на човека в региона на Централна Африка. 

На първо място в изказването си Неделчева обърна внимание на една особена форма насилие - политическото насилие по време на избори. Това е много чувствително и едновременно е една от формите, които придобиват  много разновидности. Мария Неделчева подчерта, че политическото насилие е видимо и в текстовете, и във фактите.

"В текстовете обръщам внимание на последните промени в 12 без 5, които позволяват на президентите да имат трети мандат.Обръщам внимание на членовете, които съставят ЦИК  и нейната зависимост. На използването на държавните пари за финансиране на кампанията, за финансиране на партиите, обръщам внимание за специален закон за финансиране на партиите и специално внимание на статута на опозицията", отбеляза българският евродепутат. 

 Европейският парламентарист наблегна на това, че във фактите трябва да се обърне внимание на достъпа до медиите-не бива само партията, която разполага със средства или която е на власт да има такъв, а трябва да се даде възможност на журналистите да  упражняват своя занаят в максимално добри условия. 

Неделчева изтъкна необходимостта  стриктно да бъдат обучени и информирани т.нар.органи на сигурността-полиция и армия, защото тяхната задача по време на избори е да подсигурят мирното протичане на изборите, не да се намесват в процеса и не да оказват влияние. Българският евродепутат даде за пример Централноафриканската република и напомни, че миналата седмица в Нигерия президентските избори преминаха  толкова мирно, защото органите на реда бяха прекрасно инструктирани и си свършиха добре задачата. Относно фактите Мария Неделчева сподели още, че в споразуменията, които политическите партии сключват, когато се ангажират в електоралната кампания, трябва да сложат кръст на всякакъв акт на насилие, било то вербален или физически. 

Като следващ акцент в речта си българският евродепутат се спря на това, че няма да се осигурят права на човека и демокрация без независимост на съдебната система и призова: "Трябва да продължим да се борим с това, което в Африка по парадоксален начин наричаме закона на беззаконието"! 

В този ред на мисли Неделчева заяви, че на три основни нива се виждат много направени усилия.

-На ниво държави: има конституция, има юридическите текстове, правят се усилия за формиране на магистрати.-На ниво ЕС: ЕС финансира много програми, свързани с обучението и с реформата на съдебните системи.-На ниво местно население: трябва да продължат да се правят информационни кампании, за да могат хората да бъдат осведомени за техните права. В част от страните в Африка гражданите не знаят, че имат уникално право на правна защита. 

Това, което липсва според  европейския парламентарист е, че трите нива трябва да бъдат синхронизирани и да имат постоянен диалог, защото всеки прави нещо сам в своето си ниво, но няма цялостна координация, която да даде плътност и една истинска независима съдебна система. 

По време на изказването си Неделчева акцентира на два много чувствителни въпроса. 

На първо място постави насилието срещу жените. "Трябва да продължим да алармираме за феномени, които и до днес съществуват в тези страни. Факт е, че в голяма част от страните в Африка изнасилването е превърнато в оръжие на войната. Трябва да се осигури защита на жертвите и тази защита да бъде на две нива: чрез закони и чрез приемни структури, т.е.места, в които жертвите на това насилие да могат да дойдат, да споделят и да се чувстват защитени и където да им бъдат дадени съвети оттук нататък какво се случва. И това е когато говорим за защита на жертвите." 

Българският евродепутат наблегна още, че превенцията дава по-добри резултати и в Африка тя трябва да започне още от началното училище - от 1 клас на децата да им се каже, че мъжете и жените са равни и че всякакво насилие трябва да бъде осъдено от всички. Ето защо е нужно да се организират постоянни информационни кампании. 

Не на последно място Мария Неделчева повдигна чувствителния въпрос относно трафика на хора  и предимно трафика на децата. "Това за мен е проблематично в смисъл, че в част от страните има закони, които осъждат трафика на хора. Има ли един осъден, има ли процес? Такъв до наше знание няма! Тази проблематика с трафика на хора, с насилието над жените отново ни връща към независимостта на съдебната система, към необходимостта от повече полицейско, митническо и гранично сътрудничество между всички държави разположени в региона", заяви Неделчева. 

За финал европейският парламентарист подчерта, че темата за правата на човека, мира и сигурността е изключително обширна и  обърна внимание на тези четири компонента, защото без тях няма да можем да говорим за демокрация






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Реформи в БДЖ
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: