Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Мария Неделчева: В Судан ключът към успеха ще е изграждането на една правова държава
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:09 / 04.02.2011Коментари (0)374
©
Сред бъдещите предизвикателства са признаването на резултатите от референдума, диалога и сътрудничеството между Южен и Северен Судан и гарантиране на спазването на демократичните принципи, съобщават за Blagoevgrad24.bg. На парламентарната сесия в Брюксел европейските депутати обсъдиха с Върховния представител на ЕС Катрин Аштън позицията на Съюза след референдума относно бъдещия статут на Южен Судан.

99% от гласоподавателите подкрепиха отделянето на южната част от северната, но тепърва предстои да се решава, как бъдещите две държави ще очертаят граничната линия помежду си, как ще поделят икономиката и петролните богатства и как ще се реши проблема с централния регион Абией, за който претендират и двете части на Судан.

Мария Неделчева (ЕНП, България) беше начело на наблюдателната делегация на ЕП в Судан, заедно с още 6 членове на Парламента и по време на състоялия се в пленарна зала дебат заяви, че властите в Судан дават положителни сигнали, включително и с примерното протичане на референдума, че ще приемат резултатите от гласуването. "След десетки години гражданска война не смятам, че преувеличавам, наричайки този момент исторически за Африканския континент".

Според българският евродепутат Южен Судан в момента е на преломен етап, защото до 9 юли, когато официално ще бъде призната независимостта му, много неща могат да се случат. Ето защо действащите лица в промяната не трябва да се задоволяват с това, което са завоювали, а да поставят трайни основи, гарантиращи по-добро бъдеще.

"Най-спешно трябва да бъде решен въпросът с границите. Статутът на Абией все още остава неясен. Трябва да се намери решение на този проблем, за да се избегнат евентуални конфликти.", подчерта Мария Неделчева и привлече вниманието върху още един важен въпрос - интеграцията на завърналите се в Южен Судан. За да се гарантира на тези хора гражданство, работно място и достойни условия за живот трябва най-напред да се създадат стабилни правосъдни, полицейски, армейски и административни институции.

По думите на Мария Неделчева,  необходимо е властите в Северен Судан да се приспособят към новата политическа обстановка. Всички очакват  дали правителството ще подкрепи политическото, етническо, религиозно и културно разнообразие, защото и в двете страни ключът към успеха ще е в изграждането на една правова държава. От друга страна икономическата, социална и политическа зависимост  трябва да накара властите на двете страни да поддържат постоянен диалог и сътрудничество.

"От своя страна ЕС, предлагайки им проекти за развитие ще бъде значим партньор в бъдещето изграждане на двете страни.", подчерта българският евродепутат.

 






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Бюджет 2025
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: