Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Мария Неделчева: Юридическа рамка за сезонните работници от трети страни ще укрепи каналите на законната имиграция
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:40 / 16.12.2010Коментари (0)105
©
В заседание на Комисията по правата на жените и равенство на половете беше обсъдено проектостановището по предложението за директива относно условията за влизане и пребиваване на сезонни работници от трети страни.

Евродепутатът от групата на ГЕРБ Мария Неделчева е докладчик на ЕНП по темата и на проведената дискусия определи проектостановището като балансирани и обхващащо всички предизвикателства, с които директивата за сезонните работници трябва да се справи.

"Тази директива е повода да дефинираме ясна юридическа рамка за сезонните работници от трети страни. Това би трябвало да позволи да се укрепят каналите на законната имиграция и по този начин по-добре да се противопоставим на нелегалните имиграционни мрежи", заяви в изказването си М.Неделчева, изтъквайки желанието на Европа да се създаде подобна юридическа рамка. Според нея това е позитивен акт както за държавите-членки на ЕС, така и за страните, от които произхождат сезонните работници.

Г-жа Неделчева отдели важно място на проблемите на сезонните работнички, изхождайки от факта, че жените имигрантки са много по-уязвими. В този смисъл тя наблегна на необходимостта да им бъде доставена пълна информация относно техните права на сезонни работнички и да им се гарантират достойни условия на живот.

В изказването си тя поясни, че създаването на ясна правна рамка за работниците мигранти не следва да предоставя възможност на  мрежите на организираната престъпност да увеличат и укрепят дейността си, например чрез използване на жени, които идват временно за извършване на сезонна работа. Българският евродепутат бе категорична, че трябва да следим правилата относно паралелните дейности, които могат да извършват тези жени, тоест тези дейности, които не са декларирани и са нелегални (домакинска работа, помощническа работа) да са стриктни.

М.Неделчева предупреди, че правното урегулиране на сезонната дейност на граждани от трети страни не трябва да се използва за създаване на паралелни мрежи за незаконни дейности. За превенция срещу възможността това да се случи тя призова да се наблегне върху правата на жените, но също така и на техните задължения и на санкциите, предвидени за работодателите, които се възползват от нестабилното положение на тези жени.

*Комисията по права на жените и равенство на половете (FEMM) ще изработи своето становище относно предложението, което ще бъде разгледано от водещата Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE).







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Бюджет 2025
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: