Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Мария Неделчева и Владимир Уручев бяха домакини на премиерата на книгата "Европа 2020 - гражданска визия"
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:23 / 16.04.2010Коментари (0)140
©
На 13 април 2010 в Брюксел се проведе представяне на книгата "Европа 2020 - гражданска визия". Домакини на проявата бяха евродепутатите от  Групата на ЕНП (ГЕРБ) Мария Неделчева и Владимир Уручев, а гостите-група ученици от Благоевградска област по покана на г-жа Неделчева и посетителска група, поканени от г-н Уручев.

Книгата "Европа 2020 - гражданска визия", представена от двама от нейните съавтори, Любов Панайотова, директор на Европейския институт и Огнян Бояджиев, главен редактор на интернет портала europe.bg, представлява обобщение на двугодишна кампания за насърчаване на взаимодействието между европейските граждани и Европейския парламент - единствената пряко избирана европейска институция. Стремежът на тази книга е да допринесе за издигане ролята на гражданските организации в процеса на изграждане на обединена Европа в контекста на дебата за бъдещето на ЕС.

В своето изказване българският евродепутат Мария Неделчева заяви:

„За мен е чест, че съм домакин на тази среща, която събира на едно място млади и по-малко млади европейски граждани от различни държави-членки. Радвам се, че Европейският институт и Портал ЕВРОПА от България ще представят именно гражданската визия за Европа след едно десетилетие: всички говорим за институционалната визия, за Стратегията ЕС-2020, но когато към нея се добави и гласът на гражданите, тежестта й и устойчивостта й стават неимоверно по-големи.

Радвам се, че в тази зала има българи от поне две поколения. Кой преди 20 години можеше да си представи, че "завесата" няма да я има и ние толкова скоро ще можем да пътуваме, да учим, да работим, да общуваме свободно с другите хора от един съюз, чийто ценности са подчинени на интересите на хората и който доказва своята демократичност с правата, които неговите граждани имат и упражняват? Тук ми се иска да напомня, че се намираме в единствената европейска институция, чиито членове се избират пряко от всички ни и затова вие сте не наши гости, а нашите работодатели и домакини. Радвам се, че днес тук са млади хора - ученици от България, които навярно за пръв път излизат извън границите на страната ни. И много символично това става в сърцето на Европа. Част от тях са лауреати на конкурс, който организирах, и писаха есета, в които аз и всички, които ги четохме, открихме нов и неизкушен от рутината поглед върху настоящето и бъдещето на Европа. Другите млади хора в тази зала също се потрудиха, за да дойдат тук, и се радвам, че техният труд е възнаграден със сбъдване на една хубава мечта. Искам да кажа добре дошли и на колегите, поканени от колегата ми Владимир Уручев. Така гостите от България днес са като един своеобразен мост между настоящето и бъдещето, една среща между младостта и опита.

Позволете ми да уточня, че имах честта лично да бъда участник в конференция през януари в София и участвах в дискусионния панел, който се казваше "Европейската демокрация - мисията възможна?". Ще цитирам нещо, което - както виждам - е попаднало и в книгата, която представяме днес. Каза го председателката на Комисията по култура и образование в ЕП г-жа Дорис Пак, която беше специален гост на конференцията: Не можем да искаме от хората да заобичат някоя институция, не можеш да накараш един човек "да обича Комисията или Съвета или Парламента. Но можеш да привлечеш хората към визия и към кауза.

Напълно се солидаризирам се с тези  думи. Аз зная, че никой не може да бъде насилен да признае нещо за своя кауза - човек трябва да бъде убеден с разума и сърцето си, че една кауза си струва времето, силите, вярата, загубените битки, малките победи.  Когато бях избрана за член на Европейския парламент и започнах своята активна дейност, аз намерих своите каузи. Тях ще защитавам и за тях ще търся съмишленици със всички възможни средства, които настоящата ми позиция ми позволява и няма да ги изоставя, където и да се случи да бъда след години. Не само в качеството ми на  евродепутат - единственият български член на Комисията по земеделие на Европейския парламент, но и като българка и гражданин на обединена Европа,  моя кауза е запазване и развитие  на постигнатото от Общата селскостопанска политика на съюза и възможността земеделците и в моята страна да се възползват в максимална степен от нея. Ние вече започваме дебата за бъдещето на ОСП след 2013 година и вчера тук, в тази сграда се състоя и първият дебат с еврокомисаря Чолош по тази тема. Аз, а това се споделя и от други мои колеги, съм обнадеждена и вярвам в постигането на едно разумно решение. Решение, което ще позволи една по-гъвкава политика в полза и на производителите, и на потребителите, като в същото време се съобразява и отговоря на новите предизвикателства като климатични промени, сигурност на храните и доставките, енергийна сигурност и т.н. 

Като човек и гражданин на Европа аз вярвам, че гражданското общество и участието на гражданите във всички аспекти на политическия, икономическия и социалния живот трябва да бъде по-активно. Вярвам, че с възможностите, които Договорът от Лисабон дава, те могат по-добре и по-заедно, ако ми позволите този израз, да упражняват своите права. Аз, вие - и младите, и по-зрелите гости от България, - ние всички сме европейци, но оставаме и българи.  И точно затова искам да кажа на всички ви, че правото на гражданска инициатива може да помогне и на нашите сънародници от регионите с тютюнопроизводство (а и на техните колеги от други страни в съюза),  да не останат на улицата и да накарат политиците да се вслушат в техния глас. Поех и съвместно с колеги от други страни разработваме гражданска инициатива, която да ни позволи да пристъпим към събиране на 1 милион подписа в защита на нов подход към тютюнопроизводството. Така реално гражданите могат да накарат Европейската комисия да разработи и предложи ново законодателство по този въпрос. Имаме подкрепа от 14 държави-членки и се надявам, и вярвам, че ще успеем. Но, като всяко ново начало, трябва да бъдем внимателни, за да сме сигурни, че вършим добре работата си. Не трябва да се дават големи обещания и да се "въртят" празни ходове, защото такива разочарования рефлектират в безразличие на цяло поколение и разбити каузи.

След влизането в сила на Лисабонския договор, гласът на Европарламента вече е глас, равен с този на Комисията. Ние ще участваме на равна нога при правенето на новото законодателство на Европейския съюз, което е огромна сила, но и огромна отговорност!"

Специалният гост на събитието, френският евродепутат Паскал Грюни (ЕНП), координатор на комисията по петиции, обясни на участниците как работи механизмът на петициите в ЕП и подчерта възможността, дадена от Лисабонския договор, за  гражданска инициатива.

В последвалата оживена дискусия, в която най-активно участие взеха учениците, стана дума за това, по-силна Европа по-голяма Европа ли означава; кога ще се изравнят субсидиите за фермерите; ефективни ли са предложените антикризисни мерки в европейската социална политика.

В заключение евродепутатът Владимир Уручев посочи, че въпреки тежкия път, който България все още трябва да извърви в Европа, нашата страна трябва да запази своята идентичност, като всеки един от нас трябва да почувства Европа първо в себе си.  

 






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Български тенис
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: