Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Мария Неделчева се завърна от Танзания след успешна мисия
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:39 / 05.11.2010Коментари (0)151
©
На 31 октомври в Танзания се проведоха парламентарни и президентски избори, които бяха наблюдавани от делегация на Европейския парламент, ръководена от българския евродепутат от ЕНП/ГЕРБ Мария Неделчева. Два дни след изборния ден г-жа Неделчева запозна медиите в Танзания с първичните заключения на делегацията, които потвърждават тези на Наблюдателната мисия на ЕС, водена от Дейвид Мартин.

Мария Неделчева очерта като мирна атмосферата по време на изборите в неделя, "с което народа на Танзания и политическите партии в страната демонстрираха истинска демократична зрялост".

Българският евродепутат сподели впечатленията на делегацията от ролята, която играят жените на Танзания в избирателните секции, и като гласоподаватели, и като  служители в избирателните секции.

"Въпреки, че приветстваме броя места, определени за жени в Народното  събрание и в Камарата на представителите, ние съжаляваме, че почти няма жени в избирателните власти, също както и че няма жена, кандидат за президентския пост", отбеляза Неделчева и допълни, че истинския баланс на половете означава жените да са представени на всички нива на политическия живот.

Като съществена констатация от наблюдението на изборния процес тя посочи добре изпълняваните като цяло избирателни процедури в различните избирателни секции, а малкото наблюдавани недостатъци биха могли да се отстранят чрез по-добро обучение на партийните служители и на служителите в избирателните секции.

Говорейки за политически партии, Неделчева сподели с медиите виждането, че "във всяка демокрация ролята на опозицията е толкова важна, колкото и ролята на партията на власт. Само чрез вземане на участие в политическия живот една политическа партия може да бъде кандидат за политическа промяна. Да го кажем направо - днешните победени ще бъдат утрешните победители и обратно".

Мария Неделчева обърна сериозно внимание на Закона за финансиране на изборите, който може да бъде важна стъпка към гарантиране на прозрачността. В тази посока тя заяви: "За демократична Танзания е наистина важно да съществува едно честно разпределение на финансовите ресурси, което да позволява политическите партии да действат на равни нога". В заключение ръководителят на делегацията на ЕП изрази увереност, че тези избори са стъпка към консолидацията на демокрацията. "Признаването на резултатите от изборите, изпълняването на политическата роля на всеки един с нужното взаимно уважение и спазването на законите, това са основите на демокрацията."Наблюдателната мисия на Европейския Съюз ще остане в Танзания до края на избирателния процес и ще изготви краен доклад, на който Европейския Парламент ще обърне специално внимание.

Избирането на българският евродепутат Мария Неделчева за ръководител на делегацията на ЕП в Танзания е историческо, защото е първият случай, в който евродепутат бива назначен за шеф на външна мисия на ЕП още в първата година от мандата си.

 






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Бюджет 2025
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: