Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Мария Неделчева в Брюксел: Време е да поговорим за правата на децата!
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 18:34 / 13.07.2011Коментари (0)171
© Blagoevgrad24.bg
В Брюксел се състоя заседание на Сдружението на Европейския парламент за децата със специалното участие на Вивиан Рединг, еврокомисар по правосъдието, основните права и гражданството, която представи работата на Европейската комисия относно правата на децата. Българският евродепутат Мария Неделчева участва в дебата с изказване, в което фокусира вниманието върху публикуваната на 15 февруари от ЕК програма за правата на децата, включваща мерки за насърчаване на тези права в ЕС.

Според Мария Неделчева е жизнено важно да се обърне внимание на въпроса за уязвимите деца и за бедността, на която те са жертви. Освен това трябва да се акцентира и на въпроса за специалното отношение към децата в съдебните процедури. Децата с увреждания и децата, жертви на домашно или сексуално насилие, са също толкова важни, допълни европейският парламентарист.

В тази връзка М. Неделчева отправи въпрос към г-жа Рединг, какво смята да предприеме, така че на европейско ниво да има на разположение достоверни и официални данни за ситуацията на децата във всички 27 страни-членки в ЕС?. "Към момента ние не разполагаме с такива данни, а за да бъдат приложени ефикасни мерки, трябва да се знаят проблемите и пропуските, които продължават да съществуват в изследваните страни, както и да се знае как да се измерят.", аргументира питането си г-жа Неделчева. В отговор стана ясно, че Комисията работи по темата и ще действа в тази насока  през следващата година.

Успоредно с това Неделчева повдигна и въпроса, касаещ децата, настанени в институции. "Огромен брой деца са настанени в институции, тъй като техните родители поради различни причини не съумяват да се грижат за тях.  Само 2% от децата, живеещи в тези институции са сирачета и съответно останалите   98% имат семейство. Следователно причините, поради които тези деца са настанени в центрове, са погрешни", смята българският евродепутат.

Г-жа Рединг потвърди, че това наистина представлява голям проблем в Европа и допълни, че Комисията разполага с ограничена компетенция, за да може да изготвя законодателство в тази област и не може да се намеси директно, за да реши проблема.

В изказването си Неделчева се обърна и към децата, заявявайки: "Скъпи деца, пригответе се да се запознаете с вашите права ! С новата учебна година ще имате достъп до новия уеб сайт на Европейската комисия. Ще можете да научите всичко  за Европейския съюз и за правата си!"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: