Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Мария Неделчева в дебат в правосъдната комисия на ЕП
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 19:50 / 29.09.2010Коментари (0)143
©
В Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП беше обсъден проектодоклада на Клод Мораес, член на групата на Социалистите в Европейския Парламент,  относно предложението за директива на Европейския парламент и на Съвета относно изменение на Директива 2003/109/ЕО за разширяване на обхвата й до лица, ползващи се с международна закрила. В дебата взеха участие и представители на Европейската Комисия и на Белгийското председателство на Европейския Съюз.

Евродепутатът Мария Неделчева, която е докладчик по темата в групата на ЕНП взе участие в дебата и в увода на изказването си подчерта, че докладът обхваща като цяло резервите, които Парламентът изрази по време на приемането на законодателната резолюция от 23 април 2008. Той държи също сметка за предложените от Европейската Комисия модификации и се опитва да отговори на притесненията на някои държави-членки. "Резултатът е един балансиран доклад, не отделящ поглед от главния елемент, който е запазване на интересите на лицата, притежаващи международна защита преди и след получаване статута на дългосрочно пребиваващо лице", анализира г-жа Неделчева и конкретизира особеностите, които следва да се вземат предвид във двете  фази.

 "Преди получаване на статута на първо място е важно държавите-членки, когато решават дали да предоставят или не статута на дългосрочно пребиваващо лице, да вземат предвид отделните особености на тези, притежаващи международна защита, и това най-вече при изискването от дадената държава-членка на изпълняване на минималните материални условия: здравна осигуровка, достатъчни средства и други", аргументира се българският евродепутат.  След това г-жа Неделчева подкрепи позицията на докладчика, която се припокрива с тази на Комисията за вземане предвид на продължителността на цялата процедура при изчисляване на легалния период от 5 години: "Поздравявам го, че е подкрепил в своя доклад молбата на Парламента за  взимане предвид при изчислението на петте години периода, който тече между  първата молба за международна защита, включително и периодите на временна защита, и датата, на която е предоставено разрешителното за пребиваване".

След получаване на разрешителното за пребиваване М. Неделчева очерта няколко аспекта, които трябва да бъдат взети предвид, като най-напред постави въпроса за отдалечаване на лице, притежаващо международна защита от една държава-членка, от територията на втора държава-членка: "На първо време трябва статута на пребиваващ да бъде потвърден от държавата-членка, която е издала международната защита. Парламента беше помолил да бъде наложен срок от един месец на първата държава за да изпрати писмената молба".

Като важен аспект, който трябва да бъде взет предвид, г-жа Неделчева определи гаранциите срещу експулсиране и условията на трансфер от една държава в друга.  Тя  ясно очерта пред участниците в дебата особеното място, което заема проблематиката, свързана с темата за "членове на семейството" и заключи в изказването си: "Поставяйки акцент върху разширяването на сегашния обхват на директивата, привличам вниманието Ви към спазването на националните и европейски законодателни  разпоредби, когато семейството е било установено в друга държава-членка, а не в тази, която е предоставила международна закрила и когато дългосрочно пребиваващото лице е експулсирано в държавата-членка, предоставила му международна закрила."






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Предаване "Цветовете на Пловдив"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: