Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Мария Неделчева във Виена: Дунавската стратегия ще преодолее различията между държавите в ЕС
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:35 / 19.04.2010Коментари (0)138
©
Като български координатор в ЕП по въпросите за Дунавската стратегия, Мария Неделчева направи във Виена блестящо представяне на позицията на страната ни, която е част от дунавския басейн. Пред участниците във втората среща-конференция на националните координатори по въпросите на Дунавската стратегия тя подчерта, че стратегията ще осигури не само възможност за преодоляване на социално-икономическите различия между по-старите страни членки и новоприетите държави, но и ще създаде предпоставки за развитието на местните общности, посредством установяването на устойчиви партньорства.

Българският евродепутат очерта специфичния подход за участието на България в изработването на Дунавската стратегия и презентира основните принципи и приоритетни области, които се базират на трите „стълба", предложени от ЕК-свързаност, околна среда, отключване на потенциала.

Цялата територия на България е под въздействието на река Дунав, като транспортен, воден и енергиен потенциал и е включена в Дунавското пространство.Това влияние е особено подчертано по отношение  реализацията на значими инфраструктурни обекти по направление на европейските транспортни коридори 4, 7, 9 и 10, както и при обектите, свързани с опазване на качеството на водите във водосборния басейн на реката. В обхвата на непосредствено прилежащите до реката области се включват и двата района за трансгранично сътрудничество България-Румъния и България-Сърбия.

Националната позиция формулира като приоритети развитието на транспортната инфраструктура, изграждането на енергийни мрежи, опазване на Дунав чрез намаляване замърсяването на водите, опазване на околната среда и запазване на природното и биологично разнообразие, превенция на риска от бедствия, промотиране на принципите на устойчивото развитие, транснационални изследователски инициативи и подкрепа на иновациите, стимулиране на търговията и инвестициите, развитие на човешките ресурси, ефективно използване на туристическия потенциал, насърчаване на междукултурния диалог, усъвършенстване на институционалния капацитет.

„При разработването на Българския принос към стратегията, участниците в процеса използваха подхода отдолу нагоре, който дава възможност за реално включване на  общини, регионални и областни структури и неправителствения сектор в планирането чрез  създаване на база данни от проектни предложения и тяхната приоритизация, както и отчитане на националните приоритети при идентифицирането на мащабни инфраструктурни проекти, базирани на междуинституционално и междурегионално включване.

Събрани са над 250 проекто-предложения и е много важно да използваме  река Дунав като фактор: за съживяване на Дунавското крайбрежие и преодоляване на негативните тенденции в икономиката, демографията и изграждането на дунавските селища, общини и области; за мащабно експониране и социализиране на изключително богатото културно наследство и вписване в дунавски културен коридор, с ясно изразено европейско съдържание и значение; за оформяне на цялостен туристически продукт със своя специфика и туристически маркетинг на река Дунав и Дунавското крайбрежие, базиран на специфичния природен, културен ландшафт и историческа среда; за развитие на дунавските селища в органично единство и хармония с реката, чрез прилагане на нов подход в устройственото планиране, който да подобри качествено архитектурната среда и да  създаде специфичен облик и колорит на българските крайдунавски селища; за развитие на териториалното сътрудничество със страните от Дунавския басейн.

Очаква се в първата половина на май да се организира поредната конференция в Русе - Гюргево,  а в началото на юни  ще се проведе третата среща на националните координатори в Брюксел. Приемането на Дунавската стратегия от европейските институции трябва да стане в периода септември-декември 2010, след което да бъде приета от Европейския парламент през 2011 г. по време на Унгарското председателство.

 

 






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
Пет трупа открити в Нови Искър
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: