Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Мария Неделчева за референдума в Судан : Имахме чувството, че участваме в писането на нова страница в човешката история
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 14:20 / 26.01.2011Коментари (0)228
©
В дебат в ЕП, организиран от Комисията по развитие и подкомисията по правата на човека, беше анализирана ситуацията с правата на човека в Южен Судан след края на референдумa. Българският евродепутат Мария Неделчева бе начело на мисията на ЕП за наблюдение на историческия референдум в африканската държава и подчерта важността на темата за правата на човека като неизменно свързана с всеки демократичен процес.

Пред участниците в дискусията М.Неделчева първо изложи етапите, довели до изпращането на мисия на ЕП за наблюдение на референдума - на 2 август 2010 Европейския Парламент бе поканен от Комисията по референдумите в Южен Судан да изпрати делегация за наблюдение на референдума, на 9 декември Конференцията на Председателите даде своето съгласие, в следствие на което шестчленна делегация, оглавена от М. Неделчева и включваща Богуслав Соник, Йоахим Зелер,  Джон Атард-Монталто, Едуард Сиклуна и Мартин Еренхаузер замина за Судан за периода от 9 до 18 януари.

"Съгласно обичайната практика, делегацията на ЕП бе изцяло  интегрирана в наблюдателната мисия на ЕС, оглавена от Вероник де Кайзер. Ние всички споделяхме общото чувство, че участваме в писането на една нова страница от световната история", заяви М.Неделчева и продължи с описание на наблюдението на терен в градовете Хартум и Джуба, както и някои от околните населени места.

"Следствие на множеството ни срещи в Хартум и Джуба ние можахме да установим спецификите на политическата ситуация в страната, различните аспекти на референдумния процес, въпросите, свързани с организацията и протичането на гласуването. Въпреки това, по време на разговорите ни аспектите за правата на човека бяха многократно засичани като тема, и това най-вече в разговорите ни с посланиците на държавите-членки на ЕС, с ръководителя на делегацията на ЕС Карло де Филипи, с регионалния директор на Мисията на ООН за Южен Судан Дейвид Гресли и с Министъра по хуманитарните въпроси Мутриф Сидиг", информира М.Неделчева.

Тя наблегна върху множество точки и факти в контекст на референдума, някои от които изумили европейските делегати. Такъв е въпросът за хората, напуснали Севера, за да дойдат в Южен Судан.  "Ние не можахме да получим точни цифри, но в Жабел Авлия попаднахме на едно "призрачно" село, чиито празни къщи свидетелстваха за големината на този феномен. Веднага следва да си зададем два въпроса:  как тези хора са били транспортирани и при какви условия, но най-вече, веднъж пристигнали в Южен Судан няма ли да бъдат да изненадани от условията на живот там и как ще бъде решен този въпрос?", предаде Неделчева.

Българският евродепутат очерта редица необходими действия, които трябва да бъдат предприети след референдума.

  • Най-напред има нужда да бъдат уважени резултатите от референдума и правилно да се изпълни до край мирния договор и от двете страни. Важно е поради зависимостта на двете части на страната диалогът и наченките на сътрудничество, констатирано по време на референдума да бъдат запазени.  Това е в полза на мира, стабилността и благосъстоянието на местните населения.
  • В случай, че Судан се раздели на две части е много важно политическото, етническото и религиозното разнообразие да бъдат запазени за в бъдеще. Мирният договор и временната конституция признават това разнообразие.
  • Въпросът за плурализма е също много важен в Южен Судан, но не от гледна точка на религията.  Анимисти, християни и мюсюлмани съжителстват по относително мирен начин.  Въпросът за плурализма е по-скоро политически. Разграничаването между институциите, силите на сигурността, армията и партията си заслужава да бъде изяснено. Това разграничаване ще има като цяло последствия върху спазването на правата на човека в страната.
  • Без да се спира на въпроса за Дарфур и Абией,поради различната същност на мисията на ЕП в Судан, Мария Неделчева не пропусна да спомене, че въпросът за защитата на хуманитарните работници остава на централно място. На 13 януари трима българи бяха отвлечени в региона на северен Дарфур и оттогава, според казаното от Министерството по хуманитарните въпроси, Суданското правителство, в пряко сътрудничество с ООН, се опитва да осигури щастлив край на случаи като този, заяви тя в защита на тезата си.

В заключение М.Неделчева обобщи, че референдумът поставя с нова сила въпроси, които са били на дневен ред от дълго време в Судан. "Въпросите за депортираните и за бежанците трябва да намерят отговор. Искам да подчертая, че този отговор трябва да бъде търсен от местните власти, но също така и от международната и европейската общност. Изготвянето на истински планове за развитие  ще позволи да се намерят устойчиви решения на трудностите, пред които се изправя страната".







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Бюджет 2025
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: