Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Мицотакис заплаши: Мицкоски да използва името "Северна Македония" или ще повдигна въпроса на срещата на върха на НАТО
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:22 / 02.06.2024Коментари (0)947
©
Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис очаква Християн Мицкоски да използва Северна Македония "erga omnes" и ще повдигне въпроса на срещата на върха на НАТО, предава А1 On.

"Очаквам кандидатът за министър-председател на Република Северна Македония публично, по ясен и категоричен начин да заяви, че спазва Преспанското споразумение, че името на страната му е Северна Македония, erga omnes (правен термин- във всичко) както във вътрешна, така и във външна употреба", това е заявил гръцкият премиер Министър Кириакос Мицотакис, който е посочил, че ще повдигне конкретния въпрос на предстоящата среща на върха на НАТО, но също така е оценил, че "логиката все пак ще надделее в Скопие".

На пресконференция, проведена на остров Крит на 2 юни, в навечерието на европейските избори на 9 юни, Мицотакис е отговарял на редица въпроси на журналисти, включително за отношенията с РСМ и спазването на Преспанското споразумение.

Гръцкият премиер е заявил, че в момента се констатира, че "намерението на ВМРО-ДПМНЕ е на практика да оспори името" и е подчертал, че "Гърция няма да приеме това".

Относно това дали конкретният въпрос ще бъде повдигнат на срещата на върха на НАТО във Вашингтон през първата половина на юли, Мицотакис е отговорил положително и е посочил, че "това ще бъде първата възможност да бъда на един форум с новия премиер на Северна Македония".

"Разбира се, че ще поставя въпроса на срещата на върха на НАТО за 75-ата годишнина от създаването на Алианса. И наистина бих насърчил ръководството на Скопие да не застрашава европейския курс, който страната ни подкрепи, което мисля, че самите граждани желаят. Да осъзнаят, че изборите свършиха, че популизмът във външната политика може да е привлекателен за привличане на гласове, но не подкрепя провеждането на сериозна външна политика, когато човек официално поема задълженията", е коментирал Мицотакис.

"Вярвам, че в крайна сметка логиката ще надделее и ще има признаване на заложеното в Споразумението от Преспа, което за нас има негативни неща, но едно от важните измерения е именно единствено име на държавата за всички и това не може да бъде оспорван на практика от никого", е допълнил Мицотакис на пресконференцията.

Той отново е повторил, че ще се търси абсолютно изравняване по този въпрос, които според него са на една линия с ЕС и САЩ.

"Нека подчертая, че не сме сами. Европейската комисия казва абсолютно същото, САЩ казват същото. Така че Гърция не е изолирана, Скопие е изолирано, следвайки тази политика и затова мисля, че в крайна сметка логиката ще надделее и Северна Македония ще се върне към трудния път на хармонизиране с европейските критерии и ако направи това, Гърция ще бъде първите, които ще подкрепят това усилие", е посочил Мицотакис.

Още по темата: общо новини по темата: 43
04.07.2024 »
30.06.2024 »
29.06.2024 »
29.06.2024 »
28.06.2024 »
28.06.2024 »
предишна страница [ 1/8 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Арестуваха продуцента Нико Тупарев
Рокади в ДПС
Отношенията София-Скопие
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
50-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: