Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Мургави, невръстни и болнави са българските проститутки в Германия
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:13 / 14.11.2010Коментари (0)286
© BulPhoto
Много млади и често малолетни, от ромски произход, с лошо здраве и с предишен "опит" като жертви на насилие. Такъв е образът на българките, които все по-често попадат в германската полиция заради нелегална проституция. Разказва "Дойче веле":

През 2009 г. половината от жертвите на трафика с хора, залавяни в Германия, са от Източна Европа и то предимно от България и Румъния, сочат данните на Федералната криминална служба. Проблемите по-скоро се увеличават, отколкото намаляват.

Трафикът на проститутки от България и Румъния се засилва, главно благодарение на това, че двете страни са вече в ЕС и техните граждани могат безпрепятствено да пътуват до други държави в общността.

137 българки са били задържани през 2009 г. за нелегална проституция. През предходната 2008 г. броят им е бил 119.
По отношение възрастта на жертвите тенденцията е тъкмо обратната - те стават все по-млади -повечето са под 21 година, а понякога дори и малолетни. Обикновено са от ромските общности, според Корина Даммайер от хуманитарната помощна организация "Надежда" в Херфорд.

И още една специфична особеност има "българският контингент": често момичетата дори нямат съзнание, че са жертви, защото в повечето случаи са били още преди това подлагани на сексуално насилие.

Те искат да печелят пари, но и са подложени на силен външен натиск да не се завръщат в къщи с празни ръце, описва ги Даммайер.

По правило "робините" са обект на насилие от най-различни страни - често пъти то е упражнявано от техни сънародници, в клубовете за проституция или от страна на трафикантите на хора, които са ги докарали в Германия.

Поради това полицията има огромни трудности да получи от тях сведения. Неблагоприятно се отразява и това, че българките по традиция не се доверяват на германската полиция, особено ако преди това са имали неприятни преживявания с българските органи за сигурност.

Почти няма българки, които да се съгласяват да дадат показания за осъждането на трафикантите на хора. Подобни случаи се броят на пръсти, твърди Корина Даммайер.

Това обаче не е единствената трудност, с която се сблъскват консултантките от хуманитарната организация "Надежда".

Здравословното състояние на момичетата обикновено е много лошо, в зависимост от това колко дълго са работили като проститутки. Много от тях нямат почти никакво понятие как да се предпазват от бременност и заразни болести, защото не са го знаели в родината си, а в тукашните клубовете не са им го разяснили. За доста от жените се налага най-напред да се потърси спешна лекарска помощ, казва Корина Даммайер.

Лошото, според нея е, че след като се завърнат обратно в родината си, в повечето случаи не получават достатъчна подкрепа от държавата, за да се интегрират в обществото.

В България не достигат "защитени жилища" за жертвите на насилие, паричните средства за превенция също са оскъдни и идват предимно по линия на ЕС.

В Германия все пак отбелязват със задоволство, че превантивната дейност в България е станала значително по-активна в последно време и дават за пример проведени рекламни кампании, излъчени телевизионни клипове и разяснителната дейност из училища и университети.

Източник: Vesti.bg






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Бюджет 2025
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: