Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Новият масов убиец - лошият строеж!
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 00:35 / 12.03.2010Коментари (0)422
© Blagoevgrad24.bg
Тази година земята се люлее гибелно - Хаити, Чили, Тайван, Турция. За многобройните жертви обаче има две основни причини от несеизмичен характер.

Днес земетресенията не са нито повече, нито по-силни. Просто жителите на мегаполисите в земетръсни зони са нараснали многократно. И още нещо: масовият убиец е не природно, а човешко дело - некачественото строителство, пише в. "Ню Йорк таймс".

От 130 градове в света с над 1 млн. жители половината са в сеизмично активни райони според проучване на геолога от Университета на Колорадо Роджър Билъм. "По мои изчисления към 500 млн. души са застрашени от трусове, казва професорът.

Колегата му от турския Институт за проучване на земетресенията проф. Мустафа Ердък е наясно с тази опасност. Тя е особено актуална за Истанбул, но не заплашва модерните и устойчиви сгради там като двете кули на Доналд Тръмп и новото летище. Фатална ще бъде за десетките хиляди паянтови къщи и кооперации, строени набързо и през пръсти в огромния град, чието население за 50 г. нарасна от 1 на над 10 млн. При по-силен трус те рухват, а той според турските учени е неизбежен през следващите едно-две десетилетия. Подобни градове сеизмолозите смятат за обречени на разрушение.

"Земетръсите винаги намират най-уязвимите точки - предупреждава д-р Ердък. - Хаитянската трагедия със сигурност ще бъде надмината идните години, когато мощен трус удари Истанбул, Карачи, Лима, Катманду или друг голям и беден град от Третия свят", предрича професорът.

Според него бедствие със силата на това в Порт-о-Пренс ще убие над 1 млн. души в Техеран. А иранските геолози го смятат за неминуемо и зоват столицата да бъде преместена.

За Истанбул Мустафа Ердък предрича минимум 40 000 жертви и над 120 000 ранени - оптимистична прогноза на фона на други, според които убитите ще са 150 000. За щетите обаче може само да се гадае, защото лесно се установява коя сграда ще падне, но е невъзможно да се предвиди коя ще устои. Това зависи от ред фактори, някои от които са невидими, казва проф. Ердък.

Рисковите строежи в Истабнул си личат веднага - махнати колони на партера, за да се отвори място за магазин, или допълнителни етажи, изградени нелегално с рушвет или по избори, когато властите си затварят очите, пише "Ню Йорк таймс". Опасни са и еркерните разширения над 1-ия етаж, които се градят масово, защото за тях не трябва разрешение.

Големи турски предприемачи открито признават, че по време на строителния бум са използвали негодни материали и опасни конструктивни похвати.

Дори уважаваният Али Агаоглу, 468-и по богатство в света според сп. "Форбс", разказа как редовно е ползвал солен морски пясък и бракувано желязо за железобетонната арматура.

Според Мустафа Ердък единственият начин да се намалят жертвите е най-опасните сгради да бъдат съборени и отново построени.

Най-рискова е линията на Северноанадолския разлом, подобен на Сан Андрес в Калифорния. Близо до нея са южните предградия на Истанбул.

Турският мегаполис се различава от други свои събратя по това, че взема някакви мерки. През 2006 г. бе изработен кризисен план за действие при подобно бедствие. Въведени бяха по-строги строителни нормативи, а контролът бе затегнат. Застраховките срещу трус станаха задължителни. Международните банки за развитие отпуснаха заеми за укрепване и дори изграждане наново на опасни училища и болници.

Турция получи 0 млн. кредити от Световната банка и други източници. С тях в момента се стабилизират 350 уязвими училищни сгради и 50 болници, градят нови подпорни стени, изливат бетонни кожуси, стягат колони в стоманени обръчи.

Турски обществени организации обучават хиляди доброволци и ги екипират с техника за откриване на затрупани и с комплекти за първа помощ.

Всички мерки се координират от Махмут Бас - шеф на Директората за земетресенията. При силен трус рухналите сгради ще бъдат само част от бедствието, предупреждава той. 30 000 газопровода ще бъдат разкъсани, ще има експлозии. Ако пламнат само 10%, това значи 3000 пожара.

Друг сериозен проблем са жилищата, които турците наричат "гечеконду". Това са неустойчиви коптори, строени набързо, без качествен проект и често без разрешение, за да подслонят стотиците хиляди пришълци от провинцията.

Подобни сгради има и в други недоразвити градове гиганти по света. В издигането само на 3% от тях е участвал строителен инженер, твърди проф. Билъм. А според видния експерт сеизмолог Петър Янев, консултант на Световната банка, дори да е ползван такъв специалист, той едва ли е много вещ тъкмо в антиземетръсните техники.

Роджър Билъм прогнозира, че до средата на века още 2 млрд. души ще дойдат в градовете, търсейки поминък. А това значи издигане набързо на още милиарди нови жилищни сгради. Те ще станат истинско оръжие за масово поразяване, ако строителните стандарти... и мисленето не се променят, предупреждават сеизмолозите.

Източник: в."24 часа"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
Пет трупа открити в Нови Искър
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: