Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Откриха експлозиви в два самолета, летели за САЩ
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:25 / 30.10.2010Коментари (0)110
© Blagoevgrad24.bg
Пакети с експлозиви бяха намерени в два товарни самолета на британското летище "Ийст Мидландс" и на летището в Дубай. Пратките са били изпратени от Йемен за САЩ. Пакетите са обезвредени. Британското правителство снощи е свикало кризисния комитет "Кобра" за обсъждане на ответни мерки след тревогата на летище Ийст Мидлъндс.

Новата терористична заплаха предизвика повишаване на мерките за сигурност по световните летища. Във връзка със заплахата Щатите и Великобритания прекъснаха въздушните връзки с Йемен.

Взривните вещества били  поставени в пакети, адресирани до религиозни организации в района на Чикаго, включително и за синагога. След откриването на опасния товар американските власти затегнаха мерките за сигурност по всички летища в страната. Куриерската компания "Ю Пи Ес" спря всички пратки от Йемен за Съединените щати. Властите предполагат, че зад заговора стои терористичната организация Ал Кайда в Йемен.

"Потвърдено е, че в двата пакета са открити взривни материали, които са били предназначени за извършването на нападение", каза Джон Бренан, президентски съветник по борбата с тероризма.

"Събитията от последните 24 часа подчертават необходимостта да останем бдителни по отношение на тероризма. На този етап американският народ трябва да знае, че нашите експерти по борбата с тероризма вземат тази заплаха съвсем на сериозно и предприемат всички необходими мерки за гарантирането на нашата сигурност", увери президентът на САЩ Барак Обама.

САЩ ще продължат да задълбочават сътрудничеството с йеменското правителство в борбата с Ал Каида. Обама отбеляза, че Джон Бренан е разговарял с йеменския президент Али Абдула Салех, който е обещал пълно сътрудничество.

Бренан заяви също, че националната система за сигурност е проработила добре при откриването на двата подозрителни пакета. В пратката, открита в самолет на летището в Ийст Мидлъндс е намерена тонер-касетка за принтер с бял прах и стърчащи от нея жици
Американските разузнавателни служби са предупредили още миналия месец, че терористи искат да използват пощенски услуги, за да изпратят в САЩ химически и биологически материали, с които да извършат нападения. Днешните събития се развиват четири дни преди междинните избори за Конгрес в САЩ, но темата за тероризма почти не намери място в предизборната кампания

Източник: btv







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Бюджет 2025
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: