Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Откриха тялото на Качински, шефът на Генщаба и банкер №1 сред жертвите
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 18:58 / 10.04.2010Коментари (0)300
©
На мястото на самолетната катастрофа край Смоленск е намерено тялото на полския президент Лех Качински. Това е съобщил по телефона на агенция Новости високопоставен източник от правоохранителните органи на Смоленска област, работещ на мястото на инцидента. За разпознаване на загиналите ще са необходими допълнителни експертизи в това число ДНК анализи, уточнил той.

Телата на жертвите в самолетната катастрофа край Смоленск, сред които на полския президент Лех Качински, ще бъдат транспортирани в Москва, за да бъдат идентифицирани, каза премиерът Владимир Путин на среща с президента Дмитрий Медведев. В руската столица ще бъде създаден специален щаб, информацията за който ще бъде огласена в медиите.

На 12 април в Русия е обявен национален траур. От името на руския народ изразявам най-дълбоки, най-искрени съболезнования на полския народ, чувства на състрадание и подкрепа за роднините и близките на загиналите, каза президентът Дмитрий Медведев. Всички обстоятелства на катастрофата ще бъдат най-внимателно разследвани, увери Медведев поляците.

Полската държава и армия затънаха в тежка криза, след като президентът Лех Качински и най-висшите военни загинаха в самолетна катастрофа тази сутрин край руския град Смоленск, коментира Франс прес. Правителството се събра на извънредно заседание рано следобед, за да определи по-нататъшните си действия. Премиерът Доналд Туск призова поляците да се държат достойно в дните на националния траур. Не бяха съобщени подробности за заседанието на кабинета. Премиерът замина за мястото на катастрофата край Смоленск, където ще отиде и руският му колега Владимир Путин. След като се върне във Варшава, Туск отново ще свика правителството.

В Полша няма опасност от институционен вакуум, тъй като според конституцията председателят на Сейма (долната камара на парламента) Бронислав Коморовски пое временно президентските функции. До 14 дни Коморовски трябва да определи дата за предсрочни избори в неработен ден, до 60 дни от датата на обявяването им.

Редовните президентски избори трябваше да се състоят през октомври. В тях се очакваше да се състезават консерваторът Качински и Коморовски, кандидат на либералната партия "Гражданска платформа" на премиера Доналд Туск. Днес се събра и Генералният щаб на полската армия. Той ще вземе подходящите в кризисната ситуация решения, каза неговият говорител. Сред загиналите в самолетната катастрофа са началникът на генералния щаб и командващите видовете войски.

В полската армия ще има смяна на поколенията. Този процес започна, но съдбата го ускорява, каза пред АФП полска политоложка. Тя прогнозира, че предизборната кампания ще протече спокойно и тихо, без конфликти. Сред жертвите е управителят на полската централна банка. Банката функционира и изпълнява нормално всички задачи, предвидени от закона, се казва в комюнике на институцията.

Президентът, съпругата му и придружаващата делегация трябваше да присъстват в Катин, близо до Смоленск, на възпоменание за 70-ата годишнина от избиването на 22 000 полски офицери и интелектуалци от тайната полиция на Сталин през 1940 г. В самолетната катастрофа загина "цветът на полския политически, социален и културен живот", каза днес архиепископът на Варшава Кажимеж Нич. 

 

Източник: Vesti.bg

Още по темата: общо новини по темата: 18
02.10.2010 »
07.06.2010 »
25.05.2010 »
23.05.2010 »
20.05.2010 »
19.05.2010 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Български тенис
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: