Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Пламен Димитров, информационен център на МО: Загубата на Угледар за Украйна е загуба на стратегически плацдарм
©
Споразумението в областта на сигурността между България и Украйна ще потвърди поведението, което имаме спрямо войната между Русия и Украйна. Става въпрос за узаконяване на съществуващо вече ниво между България и Украйна. Този тип споразумения сключват държави от НАТО  с Украйна, те предвиждат 3 неща - оказване на непосредствена помощ за Украйна с оръжие и боеприпаси във войната.Това България го прави. Второто е ускоряване усилията за изграждане на боеспособни въоръжени сили в по-дългосрочен план да са в състояние да отбраняват страната, обучение на Украинската армия. И трето -  политически ангажимент, насочен към времето след края на войната. Това каза за предаването “България, Европа и светът на фокус" на "Радио “Фокус" Пламен Димитров от Информационния център на Министерство на отбраната.

"С визитата си в Киев Марк Рюте показва кой е един от основните му приоритети - помощта за Украйна и подкрепа членството на Украйна в НАТО, но след края на войната с Русия. Споразуменията за сътрудничество в областта на отбраната са заместител на липсващото членство на Украйна в НАТО до този момент. В представянето на "Планът за победа" на Зеленски в Белия дом и кандидатите за президенти на САЩ, няма нищо ново, това е преповтаряне на основните потребности, които има Украйна, а  именно да получи по-голяма военна помощ и да няма ограничения за използването на западното въоръжение, което страната е получила. Планът е ясен, но дали ще намери нужният отклик от страна на съюзниците на Украйна и на първо място от САЩ? Това не е точно план за победа, а е план на стъпките, които трябва да бъдат реализирани, за да бъде Украйна по-успешна в тази война. Все още нямаме ясен отговор на въпросът ще може ли Украйна да нанася удари с американско оръжие дълбоко на територията на Русия. Може би трябва да се изчакат президентските избори в САЩ, за да се види накъде ще развие той", подчерта Пламен Димитров.

Липсва консенсус между западните партньори на Зеленски за осъществяване на удари дълбоко навътре в Руска територия. “Рисковете са да се стигне до ескалация на войната. И двете воюващи страни използват всички средства, с които разполагат за удари срещу противника. Има едно единствено изключение и това е използването на ядрено оръжие, такова има само Русия. Страховете са, че може да се стигне до директна война между НАТО и Русия. И другият е, че Путин може да употреби ядрено оръжие на Украинска територия или нещо невероятно - да изстреля ракети с ядрен заряд срещу европейски държави". Тези рискове, според Пламен Димитров не са чак толкова основателни, тъй като вече са прекрачени почти всички червени линии, които Москва се опитваше да очертае пред Украйна и Запада в тази война и не се случи нищо особено драматично. “Но трябва да се има предвид, че това си е война на Украйна. Западните държави и САЩ подкрепят Украйна, но те нямат усещането, че това е тяхна война, в която те са длъжни да  отидат докрай и да създадат някакви рискове за собствената си сигурност, колкото и малки да са те", обясни Пламен Димитров.

Зеленски направи паралел между войната в Близкия изток и войната в Украйна, и обясни, че би искал западните съюзници да свалят руските ракети и дронове над Украйна, както са направили с иранските над Израел преди два дни.

“Това е искане на Украйна от самото начало на войната, Западът да създаде зона, забранена за полети на руската авиация и ракети във въздушното пространство на Украйна, и просто да ги сваля . Но Иран не е Русия, заплахите, които могат да произтекат от Иран са несравнимо по-малки за западните съюзници и Европа, отколкото тези, които могат да дойдат от Русия. От морална гледна точка Зеленски е прав да иска такова нещо, но от пракитическа гледна точка е по-трудно и опасно да бъде реализиран такъв вариант по отношение на Украйна", отбеляза Пламен Димитров.

По думите му загубата на Угледар за Украйна е загуба на стратегически плацдарм за украинската отбрана в Донецка област. Загубата на града означава бавно и постепенно изтласкване на украинските войски в западна посока. И не е изключено до няколко месеца например, Русия да постигне целта си и да излезе на административните граници на Донецка област. “С Луганска област се е случвало Русия да я завладее цялата, това може да стане и с Донецка, но не и със Запорожка и Херсонска област. Тенденцията е много бавно и постепенно изтласкване на украинските войски. Чрез завзеането на Курска област в Русия от Украйна битката вече е пренесена на вражеска земя. С не по-малко значение е и това, че Украйна периодично нанася удари с дронове главно срещу руски военни обекти, нефтени рафинерии, войната е влязла и в Русия. Но виждаме, че настъплението на Украйна в Курска област не успя да доведе до изтеглянето на значителни руски сили от фронта в Донецка област, където е най-критично положението. И Русия се ориентира по-скоро към консервиране на ситуацията в Курска област, отколкото да струпа големи сили, които да изтласкат напълно украинците от руска територия. Украйна е способна да нанася такива удари, има самочувствието и възможностите да ги нанася, но все още съотношението на силите е в полза на Русия. Двете държави са несъпоставими, със своя ракетен потенциал и Русия има явно превъзходство в това отношение. Има относително равновесие на фронта, но лекото предимство е в ръцете на Русия", отбеляза още Пламен Димитров.

От Румъния  потвърдиха трансферът на “Пейтриът" в Украйна. "Тези системи “Пейтриът" ще им помогнат не точно на фронтовата линия, а за защита на Киев, и на други големи градове, на стратегически обекти, свързани с военната и енергийна инфраструктура. Украйна няма изградена  противоракетна отбрана и може би никога няма да има, защото Украйна е много голяма държава  и е трудно да бъде защитена цялата й територия. Но за стратегическите обекти е добре да има отбрана. Този комплект “Пейтриът" няма да обърне ситуацията коренно, но е знак, че съюзниците от НАТО са готови да се разделят с оръжейни системи, от които те имат непосредствена нужда и да ги предадат на Украйна. Те са наясно, че там се решава бъдещето на целият Североатлантически пакт, но Украйна все още не е в състояние да се защити от руските ракетни удари", заключи Пламен Димитров.

Още по темата: общо новини по темата: 194
04.10.2024 Лоша цена за българското мляко
03.10.2024 Министър Илков се срещна с посланика на Украйна, обсъдиха въпроса с
бежанците
02.10.2024 Експерт по сигурността: Властите в Киев са благодарни, че българското правителство не пречи активно на военната помощ
02.10.2024 България и Украйна подписват споразумение в областта на сигурността
29.09.2024 Проф. Витанов за края на войната в Украйна: Това ще бъде решено на една салфетка
27.09.2024 Бивш военен министър: Време е ЕС да излезе с план за антитерористична операция в Украйна
предишна страница [ 1/33 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Секретна операция: Задържаха известен диригент за присвояване на много пари
Борба за влияние в Близкия Изток
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Бюджет 2025
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: