Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Радиацията вече в Европа!
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:55 / 23.03.2011Коментари (0)425
Радиацията от японската АЕЦ "Фукушима" достигна вчера и до Европа, предаде Ройтерс. Минимални количества радиоактивни частици бяха засечени в Исландия.

В столицата на Исландия Рейкявик е първата станция в Европа, която засече замърсяването от йодни изотопи, обяснил за агенцията дипломат на ООН във Виена. Досега то било хванато от 15 станции по света. Концентрацията на частиците обаче е толкова малка, че не заплашва човешкото здраве, твърдят експертите на световната организация.

Очаква се въздушната маса с радиоактивните частици да достигне днес до Франция. Според местната Агенция за ядрена безопасност обаче разстоянието между Франция и Япония прави риска пренебрежимо малък. Очакваната доза радиация ще е от 1000 до 10 000 пъти по-ниска от тази след катастрофата в "Чернобил" през 1986 г.

Изчисления показват, че радиационният облак е изминал 90% от пътя си до България, тъй като разстоянието между Япония и Франция през Тихия и Атлантическия океан е около 16 000 км, а между Париж и София - 1800 км.

При смяна на посоката на ветровете обаче радиоактивният облак може да подмине България.  В най-лошия случай ще стигне до нас с намалена концентрация на частиците.

Радиоактивният облак ще премине Тихия океан и ще достигне крайбрежието на южната част на Калифорния вечерта в петък, съобщи в. "Ню Йорк таймс". Прогнозата е на Организацията на договора за всеобща забрана на ядрените изпитания към ООН. На изготвената карта се вижда, че утре радиоактивният облак ще достигне до Алеутските острови, разсейвайки се по пътя. На следващия ден се очаква да достигне континенталната част. Не се уточнява обаче какво ще е нивото на радиоактивност.

Японските власти откриха радиация в морската вода край АЕЦ "Фукушима". Нивата на цезий-134 са 24 пъти над нормалните, а на цезий-137 - 16 пъти по-високи. Според властите въпреки повишените нива водата била безопасна за хората. Американски експерти предполагат, че замърсяването се дължи на вода, с която спасителите охлаждат реакторите и после тя се стича обратно в океана. "Интересно ми е дали тази вода изобщо се изследва, или просто я оставят да се стича в морето", коментира ядреният експерт Наджметин Мешкати от Университета на Южна Калифорния.

Японските власти вече проверяват рибата и морските дарове от района. Хората в Токио купуват по-малко риба. Суши баровете са полупразни, отменят се запланувани партита, предава Ройтерс. Япония трябва да реагира бързо и да забрани продажбата на храни от всички райони около авариралата АЕЦ "Фукушима", ако са радиоактивни, призова СЗО.

Източник: в. "24 часа"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: