Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Радиоактивен цезий валял у нас 5 дни след “Чернобил"
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 00:25 / 27.04.2011Коментари (0)248
Радиоактивен цезий-137 е валял у нас с дъжда на 1 май 1986 г., 5 дни след аварията в АЕЦ "Чернобил". Това показва доклад, изготвен в СССР след ядрената катастрофа и цитиран от в. "Росийская газета". Много от тревожните факти за нивата на радиация след аварията са били укривани години наред, вкл. в страни извън СССР.

Според доклада замърсяването е било чрез ветровете, които са духали на запад и чрез дъждовете. В първите дни след инцидента най-висока концентрация на радиоактивни частици е имало в Украйна, Беларус и Русия, но също и в Швеция, Полша, България, Германия, Великобритания и Южна Германия, пише в доклада. Според данните от него само за денонощие радиацията е достигнала дори до бреговете на Дания.

Като цяло замърсяване е имало в 17 страни в Европа или на обща площ от 207 500 кв. км. Вредните вещества са били основно цезий-137 и йод-131. Първият се разпада за 30 години и се счита за един от най-опасните елементи при ядрена авария.

Според украинските учени Валерий и Татяна Глазко последствията за човечеството от катастрофата ще станат ясни около 2025-2026 г. Тогава ще е израснало поколението на тези, които са били хлапета по време на инцидента. В Украйна вече са правени опити със специално облъчвани животни и е отчетено драстично снижение на раждаемостта.

Освен физическите мутации у живеещите в близост до Чернобил, се наблюдават и множество аномалии в нервната система. Години наред се раждат деца с проблеми в абстрактното мислене, а други просто се уморяват по-бързо от нормалното или изпадат в състояние на агресия.

В руското село Старий Вишков в Брянска област са зачестили самоубийствата. То се намира на 177 км от "Чернобил" и има 450 жители. Трябвало отдавна да бъдат изселени далеч от района, но досега това не е станало. Вместо това местните получават от властите по месечно като компенсация за радиацията. Има екстри за пенсионерите - по месечно, а работещите взимат по 30 долара за труд във вредни условия.

На Великден трима руски депутати предложиха занапред да се изплащат еднократно по 8000 рубли (0) компенсация на семействата на тези, които ще починат заради облъчване от "Чернобил". Досега обезщетението бе 4400 рубли (8).

Планира се днес руският патриарх Кирил да отиде до саркофага на четвърти блок на АЕЦ "Чернобил" и да отслужи панахида в едноименния град в памет на жертвите на аварията.

Източник: в. "Труд"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофи в България
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: