Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Руска банка предложи над 100 милиона евро за "Булгартабак"
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 23:37 / 29.08.2011Коментари (0)114
Базираната в Австрия компания "БТ Инвест"  предложи  на държавата 100,1 млн. евро за покупката на 79,83 на сто от капитала на "Булгартабак холдинг". Това съобщиха от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.  Собственик на "БТ Инвест" e руската Външнотърговска банка (ВТБ), която е втората по големина банка в Русия.

Руската банка няма право да препродава холдинга и цигарените фабрики през следващите пет години. 

Засега от банката се въздържат от публични изяви и не е ясно всъщност кой стой зад предложението за покупката на Булгартабак - дали то се прави под давление на политиците в Кремъл или пък защото банката е наета като параван от някой български или руски инвеститор, който иска да не се разкрива пред държавата ни. Също банката може да иска Булгартабак единствено, за да спечели повече пари от евентуална препродажба след пет години.

Компанията  предлага да изкупува поне по  5000 тона български тютюн през всяка от следващите пет години. Фирмата обещава да инвестира 2 милиона лева през първата година след придобиването на холдинга и 5 милиона лева през втората година след сделката.

Руската банка е подала офертата си още в петък. Директорът на Агенцията за приватизация и неговият екип обаче отвориха предложението едва днес, след като се увериха, че е преведен депозитът от 10 милиона евро. Предстои конкурсната комисия, заедно с консултанта Ситигруп, да разгледат по същество предложението на участника, съобщават от агенцията. До края на седмицата ще стане ясно дали държавата е съгласна да преговаря с руската банка.

Синдикатите в тютюневата промишленост обявиха, че готвят протести заради приватизацията на "Булгартабак".

"От месеци насам твърдим, че това е една процедура, която не е изготвена по добрия начин, не е направена така, че да бъде истинска, не е направена, така че да обслужи интересите на страната ни в частта производство и развитие на тютюневата промишленост", заяви лидерът на Националния синдикат "Тютюнева промишленост" към КТ "Подкрепа" Юлий Манойлов.

Утре следобед ще има информация за датата и мястото на протеста срещу приватизацията на дружеството.

"БТ Инвест" остана единственият кандидат за Булгартабак, след като в началото на август "Бритиш-Американ Табако" обяви, че се оттегля от процедурата за приватизация на тютюневия холдинг.

На фондовата борса акциите на "Булгартабак холдинг" днес поскъпнаха с 2,24  на сто до 27,50 лева едната. Предложената от "БТ Инвест" цена е малко над 34 лева за акция.

Това е вторият опит за продажбата на тютюневия холдинг. През 2005 година тогавашният вицепремиер Лидия Шулева договори с "Бритиш-Америкън Табако" продажбата на най-атрактивните цигарени фабрики, но след натиск от ДПС сделката се провали.

Булгартабак държи най-големия пазарен дял на цигари у нас - 36 процента. Едва една пета от цигарите, които се произвеждат във фабриките на холдинга, се купуват от българските потребители. Останалото количество се изнася в чужбина, главно за Близкия Изток. Годишно Булгартабак внася в хазната акцизи и ДДС от продадените цигари в размер на 750 милиона лева.


Източник: btv






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: