Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Сатовча се пресели в испанския град Тафая
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:15 / 10.06.2010Коментари (0)1207
Удовлетворен и със самочувствие на истински българин се завърна от Испания кметът на община Сатовча д-р Арбен Мименов. Той гостува три дни на сънародниците ни, гастарбайтери в област Навара, по покана на президента на асоциация "Орфей БГ" Съби Атипов, който е от село Кочан, община Сатовча. Според Арбен Мименов гурбетчиите са станали силно болезнени на тема България. Гастарбайтерите от Сатовчанско са си учредили български футболен клуб, който печели купи и областни първенства. Имат си и българско училище, където децата се обучават от български учители, спазват се стриктно всички национални и религиозни празници и много се говори за България.

Според статистиката 6600 са българите в област Навара, като повече от 60% са от община Сатовча. Испанският град Тафая, който е на 30 километра от гр. Памплона, е кръстен Плетена, тъй като повечето от жителите на градчето са от сатовчанското село Плетена. Нашенците работят във всички сфери на икономиката в Испания - машиностроене, ресторантьорство, хотелиерство, транспорт, овощарство и земеделие, служители в местни администрации и др.

Невероятно е усещането, когато се срещаш далече от родината си с жители от твоето село, от твоята община, със съседи, съученици и приятели, както и с роднини, които от дълги години живеят и работят там далеч, споделя кметът Мименов. Когато посетих град Тафая, имах чувството, че се намирам в Плетена. Всеки втори срещнат там е от селото. Навсякъде чуваш българска реч. Затова градчето нашите гастарбайтери са си го кръстили Плетена, продължава разказа си д-р Мименов. Когато пристигнах, първата ми работа бе да се срещна с председателя на организацията, която отговаря за гастарбайтерите в област Навара, г-жа Мария Хесос Висенте, с кмета на гр. Тафая Кристалина Пернаут, с директора по заетостта в правителството на Навара Хосе Игнасио Иниго и неговатга заместничка Сузане Мартинес, от които държах да получа информация за заетостта на нашите сънародници, за условията, в които живеят, работят и отглеждат децата си, и за много други неща.

Организирах и импровизирана приемна, за да чуя и да се видя с повечето от тях лично. За съжаление не можах да удовлетворя всички покани за гости, времето бе кратко, пък и нашенците там са много. За мое голямо удовлетворение при срещата ми с хората от правителството на Навара те с най-топли думи похвалиха нашите гастарбайтери, окачествиха ги с две думи: "Добри и много работливи хора". Управляващите област Навара споделиха с мен, че нашите гастарбайтери най-стриктно спазват законите и с тях правителството и органите на реда нямат никакви проблеми, от което, да си призная, бях силно поласкан, допълва А. Мименов. Успях да погостувам и в домовете на много наши семейства. Силно бях впечатлен от това, че децата посещават българско училище, че ги обучават български учители, че сатовчанският фолклор и българският като цяло е пренесен и в Испания, и всичко това е част от ежедневието на сънародниците ни.

Участвах и в невероятен празник по случай Деня на българската писменост и култура. В българското училище бе организиран и празник на буквите, нашите деца наред с българския език усъвършенстват и испанския, което за тях е истинско богатство. Не можех да се нарадвам на младите българи, на младите бременни жени и майките с детски колички, все едно се намирах на площада в село Сатовча. Но усетих и тъга в сърцето си. Тези млади хора живеят, работят, раждат и отглеждат децата си далеч от родината, далеч от близките си, сподели кметът. Отговорът на въпроса, който си задавах само на себе си: "Докога ще е така", дойде от самите гастарбайтери. Най-задаваният въпрос към мен през всичките дни там бе "Какво става в България, има ли надежда скоро нещата да се оправят, та да се върнем.

Искаме нашата държава да заприлича на Испания по отношение на закони, икономика, трудово и правно законодателство, здравеопазване и мн. др. Тук държавата се грижи за всички като родна майка, не ни натоварва с излишни ангажименти и не създава затруднения на обикновения гражданин. За повечето от нещата се грижат администрациите, които се стараят да не губят времето и нервите на хората, за да работят спокойно и да почиват пълноценно. Искаме да се върнем в България, но да не се притесняваме, че няма работа, да получаваме достойни заплати и обезщетения за майчинство и безработица, да имаме стабилно образование, здравеопазване и пенсионна система, а земеделският труд, тютюнопроизводството, което е основен поминък на хората от нашия край, животновъдството и като цяло полският труд да бъде оценен и достойно платен.

Искаме най-после да настъпи ред и в нашата държава, та все по-малко да се налага младите хора да търсят работа и поминък в чужбина. Ние тук сме добре, имаме работа, имаме пари, Испания полека-лека излиза от кризата и всички, които бяхме на борсата досега, започваме да се връщаме на работа. Не преставаме обаче да живеем с надежда, че и нашата държава скоро ще се оправи, защото тук може да ни е много добре, но камъкът си тежи на мястото, предаде накратко посланията на гастарбайтерите в област Навара кметът на община Сатовча Арбен Мименов. Има и такива, които нямат намерение да се върнат в България. Там са устроили живота си трайно, заедно са с целите си семейства: деца, внуци, бащи, майки, синове и дори най-близки роднини. Построили са си къщи, купили са жилища, имат фирми и собствен бизнес и дори осигуряват работа на много от нашите сънародници.

Тръгнах си доволен, защото разбрах, че макар и на хиляди километри от Сатовча, нашите гастарбайтери ежедневно и бих казал ежечасно мислят за родината си и за родния край. Следят процесите в страната, контактуват непрекъснато с близките си и им помагат, с каквото могат, заяви кметът Арбен Мименов.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Рокади в ДПС
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Международен технически панаир 2024
50-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: