Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Според евродепутат Мария Неделчева се нуждаем от вътрешен енергиен пазар
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:10 / 09.06.2010Коментари (0)141
©
На 7-ми и 8-ми юни, в Европейския парламент в Брюксел, се проведе Съвместната парламентарна среща на тема "Към една обща европейска енергийна политика за XXIви век ".  Мария Неделчева  участва в работната група за енергийна сигурност и в изказването си подчерта, че гарантирането на сигурността на енергийните доставки е от първостепенна важност и е синоним на енергийна независимост на Европейския съюз, както и на неговите държави-членки.

Според българския евродепутат, енергийна сигурност ще бъде гарантирана само ако се подсигурим в два аспекта: вътрешен и външен. Що се отнася до вътрешния аспект, необходимо е най-напред държавите-членки да се споразумеят за координиране на своите политики и да сложат край на националните различия, които все още съществуват. Една по-добра координация, насочена преди всичко към регионалните конекторни системи, би подсигурила разнообразяването и на източниците, и на начините за снабдяване с енергия.

Засилено сътрудничество е един от ефикасните инструменти, за да бъде подобрена координацията между страните - членки, смята Мария Неделчева. Пред участниците в срещата тя изрази мнение, че това ще привлече и  други страни, което не е за пренебрегване, и ние трябва да се възползваме от тази възможност. В този контекст, ролята на националните парламенти и по-тясното сътрудничество между тях ще позволи по-голяма съгласуваност между законодателствата им, както и ефективното им прилагане от държавите-членки.

Външният аспект на енергийната политика предполага едновременното вземане предвид на многостранните и двустранни отношения между страните. "Трябва ни една истинска външна енергийна политика. Тук Катрин Аштън играе централна роля и трябва да се възползва от възможността, която й се предлага, за да стане Европейската дипломатическа служба мястото, където се заражда, обмисля и защитава общата европейска енергийна политика", заяви още в изказването си Мария Неделчева.

Тя настоя върху определянето на общите приоритети, общите цели и средствата, чрез които да се постигнат. В тази връзка, тя насочи вниманието на всички към многостранните отношения и Стратегията за река Дунав, която има много важна особеност, а именно да включва както страни - членки, така и страни извън Европейския съюз. Когато погледнем географското местоположение на последните, трябва да отбележим, че то е от стратегическо значение и трябва да обърнем сериозно внимание на този аспект, увери Неделчева.

Българският евродепутат застъпи обаче и тезата, че страните-членки трудно ще се откажат от привилегированите отношения, които поддържат с някои трети страни. Но тези двустранни отношения не трябва да блокират правилното развитие на общата европейска енергийна политика, към която всички се стремят. Ето защо в текстовете на споразуменията трябва да бъдат записани конкретни мерки, нужни за сигурността на енергийните доставки и транзитните мрежи.

В заключение Мария Неделчева приветства инициативата за Съвместната парламентарна среща и присъствието на  националните парламенти, "защото заедно правим допълнителна стъпка напред към това, което в крайна сметка всички желаем: създаването на обща  и ясно дефинирана европейска политическа визия за енергетика".

 






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: