Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
The Hill: Папа Франциск разкритикува Харис и Тръмп като "противници на живота" и призова да се гласува за "по-малкото зло"
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:01 / 14.09.2024Коментари (0)721
©
В петък (13 септември) папа Франциск разкритикува и двамата кандидати за президент на САЩ за това, което нарече политика срещу живота по отношение на абортите и миграцията, и посъветва американските католици да изберат този, който според тях е "по-малкото зло" на предстоящите избори в САЩ, пише The Hill.

"И двамата са против живота, било то този, който изгонва мигрантите, или този, който убива бебета", заявява папа Франциск.

Аржентинският йезуит е помолен да даде съвет на американските католически гласоподаватели по време на пресконференция във въздуха, докато лети обратно към Рим от обиколката си в четири държави в Азия. Папа Франциск подчерта, че не е американец и няма да гласува.

Не спомена поименно нито кандидата на републиканците Доналд Тръмп, нито кандидата на демократите Камала Харис.

Но въпреки това папа Франциск се изрази остро, когато е помолен да прецени позициите им по два горещи въпроса на изборите в САЩ - абортите и миграцията - които са от голямо значение и за Католическата църква.

Франциск превърна тежкото положение на мигрантите в приоритет на своя понтификат и се изказва категорично и често по този въпрос. Макар че категорично поддържа църковното учение, забраняващо абортите, Франциск не набляга толкова много на църковната доктрина, колкото неговите предшественици.

Папа Франциск казва, че миграцията е право, описано в Свещеното писание, и че всеки, който не следва библейския призив да приема чужденците, извършва "тежък грях".

Той също така е откровен в изказването си за абортите. "Да направиш аборт означава да убиеш човешко същество. Може да ви харесва тази дума или не, но това е убийство", посочва той. "Трябва да видим това ясно".

Запитан какво трябва да правят избирателите по време на изборите, папата припомня гражданския дълг да се гласува.

"Човек трябва да гласува и да избере по-малкото зло“, посочва той. ""Кое е по-малкото зло - жената или мъжът? Аз не знам".

"Всеки по съвест трябва да помисли и да го направи“, отбелязва той.

Кампаниите на Харис и Тръмп не са отговорили веднага на молбите за коментар от страна на Associated Press.

Президентът на САЩ Джо Байдън, католик, споделя силната подкрепа на Харис за правото на аборт - позиция, която накара някои католически епископи и други консерватори да призоват да му бъде отказан достъп до причастие.

След като се срещна лично с папа Франциск във Ватикана през октомври 2021 г., Байдън си тръгна, като заяви, че папата му е казал, че е "добър католик" и трябва да продължи да взема Причастие.

Папа Франциск, запитан предишни пъти за някои американски епископи, които искат да откажат Причастие на Байдън заради подкрепата му за правото на аборт, заяви, че епископите трябва да бъдат пастори, а не политици.

Пресконференцията в петък не бе първият случай, в който папа Франциск взема отношение към изборите в САЩ. В навечерието на изборите през 2016 г. той е бил попитан за плана на Тръмп да построи стена на американско-мексиканската граница. Тогава папата заяви, че всеки, който изгражда стена, за да не допуска мигранти,"не е християнин".

В отговора си в петък папа Франциск напомня, че е отслужил меса на американско-мексиканската граница и "там е имало толкова много обувки на мигранти, които са свършили зле".

Тръмп обещава масови депортации, точно както направи при първата си кандидатура за Белия дом, когато имаше огромна пропаст между амбициите му и правните, финансовите и политическите реалности на подобно начинание.

Епископската конференция на САЩ, от своя страна, нарече абортите "първостепенен приоритет" за американските католици в публикуваните си съвети за избирателите. Харис твърдо защитава правата на абортите и подчертава подкрепата си за възстановяване на федералното право на аборт.

Още по темата: общо новини по темата: 51
18.09.2024 »
16.09.2024 »
13.09.2024 »
11.09.2024 »
11.09.2024 »
01.09.2024 »
предишна страница [ 1/9 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Отношенията София-Скопие
Избори в САЩ
Мигрантски натиск към България
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: