Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Трагедия! 10 000 изчезнали в Япония, потопени цели градове!
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 00:10 / 13.03.2011Коментари (0)354
© Impact Press Group
Изчезнали са 9,5 хиляди жители от японския пристанищен град Минамисанрику, засегнат от земетресението и от последвалото го цунами вчера, съобщи "Kyodo News". Те съставляват над половината население на града, в който живеят 17 хиляди души.
"Agence France Presse" се позовава на японския телевизионен канал "NHK", че загиналите в Минамисанрику са 10 хиляди.

Досега официално обявените жертви са 1700 души. Напълно или частично са разрушени 3400 къщи, почти напълно са останали под водата няколко града и много селища. Над 200 000 души са напуснали домовете си и са потърсили убежище в по-безопасни райони. Мнозина японци прекараха първата нощ след труса в евакуационни центрове. В тях до момента са настанени повече от 100 хиляди души.

Мащабна спасителна операция е започнала в североизточната част на Япония. Японската армия мобилизира хиляди военнослужещи, около 300 самолета и 40 кораба за намиране и оказване на помощ на оцелелите.

Хората се презапасяват с продукти от първа необходимост. Повечето се страхуват от нови мощни трусове. Милиони пътуващи остават блокирани по гарите, след като беше преустановено движението на влаковете в цели области.

Жителите на Токио опразниха магазините и се запасиха с бензин, подготвяйки се да напуснат столицата, за да избегнат последиците от евентуална ядрена катастрофа.

Над 1,1 млн. семейства са останали без вода заради разрушените водопроводи, съобщиха днес представители на японското министерство на здравеопазването, труда и благосъстоянието, предава ИТАР-ТАСС. Недостиг на вода се усеща в 16 префектури - от най-северния японски остров Хокайдо до Айти в южната част от остров Хоншу.

Местните власти призовават населението рязко да намали разхода на електроенергия. Около 5,6 млн. семейства в равнината Канто и в района Тохоку са без електричество, има и повреди по газопроводите.

"Искам населението да се справи с последиците от земетресението, което е небивало национално бедствие", каза по телевизията в обръщение към японците премиерът Наото Кан. Той прикани всички да дадат принос към усилията на правителството и местните власти за преодоляване на последиците от катастрофата.

На пресконференция Наото Кан заяви, че корпусът на реактора в АЕЦ "Фукушима 1", където стана експлозия, не е повреден и че радиацията спада. "Ще вземем сериозни мерки и ще направим всичко възможно никой да няма здравословни проблеми", заяви той.

След като се оценят щетите от природното бедствие ще бъде преразгледан и бюджетът на Япония, за да се види какви средства ще бъдат заделени за възстановяване.

Над 68 екипа от 45 страни предложиха помощ на страната, но засега тя е поискала само екипи от Австралия, Нова Зеландия, Южна Корея и САЩ.

Лидерите на Европейския съюз също обещаха да мобилизират "цялата необходима помощ", за да подкрепят Япония в справянето с щетите.

Експертите са притеснени не толкова от земетресенията, колкото от последствията от цунамито, помело североизточното крайбрежие, които тепърва ще стават ясни.

Властите правят всичко възможно, за да регулират обстановката.

Източник: в. "Труд"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Бюджет 2025
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: